IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай позволи на банките си да разменят заеми на междубанковия пазар

21 кредитни институции вече се споразумяха за извършването на такива транзакции

13:54 | 25.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай позволи на банките си да разменят заеми на междубанковия пазар

21 китайски банки са постигнали споразумение в Шанхай да си разменят заеми на междубанковия пазар, след като правителството на страната разреши за пръв път тези транзакции.

Сред групата банки са Industrial & Commercial Bank of China, HSBC Holdings и China Construction Bank, предава Bloomberg.

Според управителя на Китайската народна банка, Джоу Сяочуан, световната финансова криза е показала неефективността на риск мениджмънта.

Трансферът на заеми е нов продукт на китайския междубанков пазар, който ще подобри риск мениджмънта на банките и ще подпомогне контрола от страна на централната банка, е заявил той по време на церемонията в Шанхай.

„Междубанковият пазар на заеми ще позволи на банките да допълват една друга бизнеса си, тъй като някои кредитори имат достатъчно ликвидност, но им липсват клиенти”, е казал Джао Цинмин, старши анализатор в China Construction Bank – втората по големина банка в страната.

„Трансферът на заеми ще даде възможност на банките да управляват по-добре лквидността си, особено във връзка с наложените през тази година правителствени лимити за заемите”, e допълнил той.

От 2005 насам китайските банки увеличават кредитите си средно с 20% годишно, за да поддържат икономическия растеж.

През тази година държавната политика има за цел да ограничи новите заеми до 78% от рекордния им обем през 2009, заради опасения, че кредитният бум ще доведе до балони при някои активи и ще предизвика увеличение на лошите кредити.

”Централизираният регулиран пазар на заеми ще подобри ликвидността на банковите активи и ценовия механизъм при кредитите, както и определянето на пазарните лихвените проценти”, смята президентът на Industrial & Commercial Bank of China Дзян Дзиенцин.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
blajo
преди 13 години
$ сега ще падне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още