IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Червената вълна от САЩ достигна и Азия

Въпреки днешния спад регионалният индекс MSCI Asia Pacific постигна ръст за четвърта поредна седмица

12:34 | 24.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Червената вълна от САЩ достигна и Азия

Последната борсова сесия за седмицата донесе спад на повечето индекси в азиатско-тихоокеанския регион. Повод за това дадоха разпродажбите, които потопиха американските индекси в края на вчерашната търговия.

„Данните за американската икономика предизвикват притеснения за глобалната икономика и натежават в Азия, където имаме относително силни фундаменти и корпоративни печалби“, посочва Шинтаро Такеучи от Marine&Nichido Fire Insurance в Токио, цитиран от Bloomnerg.

“Трябва да видим по-ясни сигнали за глобално възстановяване, за да се стигне до нов пазарен ръст“, смята специалистът.

Днес регионалният индекс MSCI Asia Pacific изгуби 0,4 на сто до 125 пункта, което сви седмичния ръст на показателя до 0,7 на сто. Въпреки това обаче той успя да постигне четвърти пореден седмичен ръст. От дъното, отчетено на 25 май, индексът е напреднал с 15 на сто.

На борсата в Токио Nikkei 225 се понижи с 1 на сто до 9 471,67 пункта днес, след като властите отказаха да признаят, че централната банка се е намесила на валутните пазари. Според анализатори днес се е случило точно това, защото без видима причина японската йена се е обезценила доста бързо.

Намесата на институцията обаче не доведе до съществено поевтиняване на японската валута, която се върна на нивото си отпреди интервенцията, допълва Bloomberg.

Днес в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,3 на сто до 22 119 пункта, а в Тайван Taiex отчете спад от 0,44 на сто до 8 166,62 пункта. Пазарите в Китай останаха затворени и днес, тъй като от сряда досега в страната имаше почивни дни.

Спадове днес отчетоха основните индекси в Австралия и Нова Зеландия, които изгубиха съответно 0,7 и 0,5 на сто.

На обратния полюс е търговията в Индонезия и Индия, където Jakarta Composite и Sensex 30 напредват съответно с 1,8 и 0,76 на сто. На борсата в Сингапур пък Straits Times добавя 0,12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още