IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи спад на азиатските борси за последните пет дни

Разпродажбите при японските автомобилни компании бяха частично компенсирани от производителите на стомана

11:46 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на азиатските борси за последните пет дни

Повечето главни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха в днешната търговия, като регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific отбеляза първия си спад за последните пет сесии.

Най-губещи днес бяха японските автомобилопроизводители заради опасения, че йената ще продължи да поскъпва, което намалява конкурентните предимства на японските стоки на външните пазари.

Акциите на производителите на стомана обаче се повишиха, след като цените на стоманата нараснаха на стоковите борси в Китай, а президентът на САЩ Барак Обама призова правителството да отпусне 50 млрд. долара за ремонт на пътищата, железопътните линии и магистралите в страната.

MSCI Asia Pacific, който включва около 1000 борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 0,3% до 121,54 пункта. Стойността му се повиши с 4,6%о през последните четири сесии, като пазарната оценка на компаниите в състава му е средно 13,9 пъти по-голяма от очакваната им печалба, по данни на Bloomberg.

На борсата в Токио Nikkei 225 намаля с 0,8% до 9 226 пункта. Японската централна банка реши да остави основния лихвен процент днес на рекордно ниското му ниво от 0,1%, след като в края на август отпусна още 10 трлн. йени (116 млрд. долара) като спешни заеми на търговските банки в страната, като мярка за поддържане на ликвидността в икономиката.

Главният австралийски борсов показател S&P/ASX 200 завърши волатилната сесия със спад от 0,1% до 4 573 пункта, след като Австралийската централна банка изрази притеснения за растежа на икономиката и също остави лихвения си процент без промяна през септември.

Министър-председателят на Австралия Джулия Гилърд получи подкрепата на двама независими депутати в парламента днес, което й дава възможност да пристъпи към формирането на правителство, след като провелите се в края на август избори не й дадоха убедителна преднина в парламента.

На отрицателна територия с леки понижения завършиха още индексите в Южна Корея и Тайван, където Kospi намаля с 0,3%, а Taiex се понижи с 0,1%. Широкият китайски индекс Shanghai Composite обаче се повиши с 0,1% до 2 698,36 пункта, воден от производителите на стомана. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,2% до 21 401,79 пункта също заради компаниите от добивния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още