IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси продължават доброто си представяне

Най-много през последните пет сесии са се повишили главните индекси във Филипините, Тайланд, Шри Ланка и Австралия

12:07 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси продължават доброто си представяне

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за трети пореден ден, увеличавайки преднината си за тази седмица. Технологичните и добивните компании помогнаха най-много за доброто представяне на пазарите на ценни книжа в Шри Ланка, Тайланд и Тайван днес.

Прекомерният песимизъм на инвеститорите за възстановяването на американската икономика постепенно избледня заради добрите данни за планираните продажби на жилища в САЩ през юли, увеличението на продажбите на дребно и намаляването на планираните от работодателите съкращения през август.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, нараства с 0,4% до 119,79 пункта в днешната търговия. След повишенията от последните три сесии стойността му е с 2,5% над нивата от предишната седмица.

За повишението на MSCI Asia Pacific помогнаха добрите данни за растежа на австралийската икономика и производствения сектор в Китай и САЩ. Борсовият оптимизъм се засили и след решението на Японската централна банка да влее допълнителна ликвидност в банковата система и новината, че правителството на страната готви нови стимули, с които да подкрепи компаниите, които са застрашени от силното поскъпване на йената през последните месеци.

Акциите на Sony поскъпнаха с 2,4% заради поевтиняването на японската йена. Главният японски индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6% до 9 114,13 пункта, увеличавайки печалбата си за седмицата до 1,4%.

Най-силно - с 1,4% до 7 830,21 пункта, нарасна тайванският индекс Taiex, воден от технологичните акции. В Южна Корея Kospi се повиши с 0,2% до 1 780,02 пункта, след като централната банка потвърди силния растеж на икономиката през второто тримесечие.

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се е повишил с 1,4% на тримесечна и 7,2% на годишна база, главно заради износа и потребителските разходи. Първоначалните прогнози бяха за растеж от 1,5 на сто, но той бе коригиран надолу заради по-големия от очакваното спад на инвестициите в сектора на строителството.

Малко след излизането на данните Международният валутен фонд повиши своята прогноза за растежа на БВП на Южна Корея през тази година до 6,1% от досегашните 5,75%.

В рамките на изминалата седмица Kospi се е повишил с близо 3%, а Taiex – с 1,4%. С ръст от 2% завърши и седмицата за фондовите борси в Китай и Хонконг. Най-много през последните пет сесии обаче са нараснали главните индекси във Филипините, Тайланд, Шри Ланка и Австралия. Те са добавили между 4 и 5% към стойността си спрямо миналия петък.

Фондовата борса в Тайланд успя да стигне до нивата си отреди азиатската криза през 1996 г. през тази седмица, след като политическата обстановка в страна се подобри, а икономиката поднови бързите си темпове на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още