IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филипинската икономика с най-силен растеж за последните три години

БВП на страната се увеличи със 7,9% на годишна база през второто тримесечие, подкрепен от разходите на потребителите и правителството

10:13 | 26.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Филипинската икономика с най-силен растеж за последните три години

Икономиката на Филипините неочаквано ускори темповете си на растеж през второто тримесечие, които стигнаха нивата си отпреди началото на финансовата криза в средата на 2007 г.

Разходите на потребителите и държавата допринасят за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната от 7,9% на годишна база. През първите три месеца на тази година филипинската икономика отчете също висок годишен ръст от 7,8 на сто.

Повишението се оказа повече от очаквания ръст от 6,3 на сто и е най-голямото от второто тримесечие на 2007 г. насам, предаде Bloomberg.

Филипинската икономика се оказа по-устойчива на забавянето на световната икономика в сравнение със съседните й Малайзия и Тайланд, където темповете на растеж се понижиха през второто тримесечие.

Според анализатори ниската инфлация в страната ще позволи на Филипинската централна банка да запази либералната си парична политика и през този месец. Основният лихвен процент във Филипините падна до рекордно ниското си ниво от 4% през миналата година, като очакванията са, че той няма да се промени до края на тази година.

Това, в комбинация с бързите темпове на икономически растеж, се очаква да даде стимул на местната фондова борса и филипинското песо.

Либералната фискална и парична политика е насочена и към повишаване на доходите на населението, тъй като според оценки на Световната банка един на всеки четири души в страната живее с по-малко от 1,25 долара на ден.

Главният борсов индекс във Филипините PSEi скочи с 1,2% след добрите данни за БВП, а филипинското песо поскъпна с над 2% срещу щатския долар. Лихвените проценти по четиригодишните държавни ценни книжа паднаха в същото време до най-ниското си ниво в исторически план.

Целта на филипинското правителство е да постигне растеж на икономиката от 5 до 6% в рамките на тази година и още 7-8% през следващата. През 2009 г. БВП на страната нарасна с минималните 1,1%, което е най-ниският растеж за последните 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още