IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четвърта поред негативна сесия за борсите в Азия

Най-много от днешните разпродажби на акции пострадаха борсите в Китай и Япония

12:55 | 25.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Четвърта поред негативна сесия за борсите в Азия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион останаха на негативна територия за четвърти ден днес заради тревогите на инвеститорите за възстановяването на световната икономика. За влошените им нагласи допринесе понижението на кредитния рейтинг на Ирландия, както и шокиращо големия спад на продажбите на жилища в САЩ.

Най-много от днешните разпродажби на акции пострадаха борсите в Китай, докато в Токио Nikkei 225 се понижи до най-ниското си ниво за последните 16 месеца заради притеснения, че поскъпването на йената ще ограничи растежа на експортно-ориентираната японска икономика.

Японската йена стигна 15-годишен връх срещу долара вчера, но курсът й срещу повечето основни валути се понижава днес, след като финансовото министерство на страната обяви, че може да се намеси скоро на валутните пазари, за да понижи нейния курс, предаде Bloomberg.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се понижава с 1,4% до 116,09 пункта, воден от акциите на японските компании в неговия състав. MSCI Asia Pacific включва близо 1000 борсови компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия.

Nikkei 225 загуби 1,7% до 8 845,39 пункта заради негативните настроения на инвеститорите след данните за рекордния спад на продажбите на жилища в САЩ през юли, които подчертаха нестабилността на най-голямата икономика в света, която е основен пазар за японските износители.

Nikkei 225 се намира на най-ниското си ниво от средата на април 2009 г. и е вече с 22% под най-високата си точка за тази година, отбелязана през април тази година. Според някои анализатори понижение от 20 на сто от последния връх бележи началото на период на мечи пазар.

Пониженият риск апетит на инвеститорите през последните три месеца ги накара да потърсят убежище в японската йена и американския долар. Поскъпването на йената срещу долара и еврото обаче се отрази негативно на износа на страната, който намали темповете си на растеж за пети пореден месец през юли.

Със силен спад завърши и сесията в Южна Корея, където Kospi отстъпи с 1,5% до 1,734.79 пункта, докато южнокорейският вон поевтиня с 0,4% срещу долара. В Китай Shanghai Composite загуби 2% до 2 596,58 пункта, заличавайки вчерашното си повишение. Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng на свой отстъпи с 0,1% до 20 634,98 пункта.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се понижи с 1,4% въпреки добрите данни за по-голямата активност в строителния сектор на Австралия, докато в Нова Зеландия NZX 50 загуби 0,6%.

Сред малкото пазари на ценни книжа в региона, където индексите се повишиха, се нареди Сингапур. На борсата в Straits Times нарасна с 0,2% до 2 927,97 пункта след добрите данни за увеличението на продажбите на дългови ценни книжа от сингапурски компании.

Сингапур стана най-бързо растящата икономика в света през тази година, след като брутният вътрешен продукт на страната се увеличи със 17,9% през първата половина на годината, като надмина растежа на китайската икономика за същия период от 9,5% и този на Индия от 8,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още