IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да премахне смъртното наказание за икономически престъпления

Законопроектът обаче е по-скоро символичен, тъй като се отнася за престъпления, за които рядко или дори никога не е налагано смъртно наказание

15:13 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай може да премахне смъртното наказание за икономически престъпления

Китай обмисля да премахне смъртното наказание за престъпления с икономически характер, предаде АР, позовавайки се на официалната държавна информационна агенция Xinhua.

Предложение за промяна в наказателния кодекс на страната включва премахване на 13 вида престъпления с икономически характер, при които не е оказано насилие, от списъка с 68 престъпления, които се наказват със смърт.

Не е ясно обаче кога предложенията може да придобият силата на закон. Xinhua съобщава, че те са предадени за първо четене на комисия към парламента на страната. Обикновено проектозаконите имат две или три четения, преди да бъдат гласувани.

Според Джошуа Розенцвайг, ръководител на отдела за проучвания на фондацията за защита на човешките права Dui Hua, законопроектът всъщност надали ще намали броят на смъртните наказания в страната, ако бъде приет, тъй като се отнася за престъпления, за които рядко или дори никога не е налагано смъртно наказание.

Освен това Розенцвайг е посочил, че все още има натиск за удължаване на срока на присъдите. Законопроектът предлага и премахване на смъртното наказание за хора на над 75 години, което, по думите на Розенцвайг, е по-скоро символична промяна, тъй като е имало съвсем малко смъртни присъди за хора на такава възраст.

Според Xinhua престъпленията, за които се предлага да се премахне смъртното наказание, включват измама с финансови сметки и кредитни писма, изработване и продажба на фактури за избягване на данъци, контрабанда на културни реликви и ценни метали.

През последните години Китай направи няколко промени в законодателството си, свързано със смъртното наказание. През май бяха създадени нови правила, съгласно които доказателства, получени чрез мъчения и заплахи, не може да се използват в криминални дела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още