IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първата иранска АЕЦ започва работа

До 6-7 месеца изградената от руски специалисти централа ще достигне пълния си капацитет

10:26 | 21.08.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Първата иранска АЕЦ започва работа

Ирански и руски инженери започнаха зареждането с гориво на първата иранска атомна електроцентрала АЕЦ „Бушехр”. Централата бе открита с тържествена церемония в присъствието на ирански и руски представители в южния пристанищен град Бушехр, предаде ДПА.

С откриването на построената от руските специалисти централа доставеното от Русия 82 тона ядрено гориво бе разпечатано от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и поставено във външен „резервоар за гориво” близо до реактора.

По думите на говорителя на „Росатом” Сергей Новиков това е първият етап от физическото пускане на централата. Операцията по зареждане с ураново гориво се очаква да приключи в началото на септември.

Горивото ще се вкарва в реактора постепенно под надзора на МААЕ. Ще са необходими около два месеца, за да достигне централата 50% от мощността си и в края на октомври - началото на ноември тя ще бъде свързана в националната електропреносна мрежа.

Предвижда се до шест или седем месеца ядрената централа да достигне максималния си капацитет от 1000 мегавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gospodinow
преди 13 години
Като ги чета тези неща и се сещам колко сме били напред и какво са унищожили нашите политици. АЕЦ Козлодуй с обща мощност 4600 мегавата и като казвам обща искам да отбележа , че когато го учихме по география преди години , никой не каза колко е максималната мощност. Американците се изказаха вчера по въороса " Имаме опасения , че ще се използва за създаването на ядрени оръжия" и ще си измислят причината да почнат войната там. Само дето забравят , че руснаците са дали каталога с ядрените глави на иранците и те просто , ще вдигнат телефона и ще заявят .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още