IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с нова крачка към намаляване на доларовите активи

Страната е удвоила позициите си в облигации на Южна Корея от началото на годината, но делът им все още остава ограничен

09:16 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с нова крачка към намаляване на доларовите активи

Китай продължава опитите да диверсифицира валутните си резерви и да намали дела на американския долар в тях. Това се вижда от данни, показващи удвояване на южнокорейските облигации, притежавани от китайски инвеститори.

През първата половина на годината облигациите на Южна Корея, притежавани от китайски инвеститори, са се увеличили със 111% до 3,99 трлн. вона (3,4 млрд. долара), показват официални данни, цитирани от Bloomberg.

Основната част от тези облигации са станали собственост на държавния инвестиционен фонд на Китай, което е израз на стремежа към намаляване на дела на доларовите активи. За момента обаче делът на южнокорейските облигации е доста малък на фона на огромния резерв на Китай, който надхвърля 2,45 трлн. долара.

В началото на седмицата стана ясно, че Китай предпочита инвестициите в активи, деноминирани в евро и йени. Това се вижда и от спада на размера на позицията в американски ценни книжа, която се е свила с 6% през първото полугодие до 843,7 млрд. долара.

За момента облигациите на Южна Корея представляват 0,1 на сто от размера на валутния резерв на Китай, но според анализатори до края на годината делът може да се удвои. Макар и сравнително малка, това би било важна крачка по посока диверсификация на валутния портфейл на Китай.

Делът на доларовите резерви към края на юни намалява до 61,5 на сто, след като в края на 2009 година беше 62,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още