IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слабите данни за Япония не успяха да предизвикат разпродажби в Азия

Борсите в Азия посрещнаха разнопосочно новината, че Китай вече е втората по големина икономика в света

11:32 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите данни за Япония не успяха да предизвикат разпродажби в Азия

Борсовите индекси в Азия реагираха разнопосочно на новината, че Япония вече не е втората по големина икономика в света, след като данните за брутния вътрешен продукт на страната се оказаха доста разочароващи. За сметка на Япония, втората позиция вече е за Китай.

Това предизвика спад на индексите в Япония, Южна Корея, Сингапур и някои други пазари, но се оказа позитивно за борсите в Китай, Хонконг и Тайван, предава Bloomberg. На фона на разнопосочните настроения, регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific остана почти без промяна при 117,90 пункта.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 отстъпи с 0,6 на сто до 9 197 пункта. Така показателят вече е с цели 19 на сто под върха, достигнат на 5 април. Основна причина за това е поскъпването на йената през последните седмици, в резултат на което японската валута постигна 15-годишен връх спрямо долара.

Понижение бе отчетено от южнокорейския бенчмарк Kospi, който се смъкна с 0,2 на сто до 1 743 пункта. В Австралия S&P/ASX отстъпи с 0,5 на сто до 4 439 пункта, а в Тайланд и Сингапур основните индекси се движат с минимални спадове.

На обратния полюс остана търговията в Китай, като основните индекси CSI 300 и Shanghai Composite успяха да започнат седмицата с уверен старт. Първият показател добави 2,3 на сто до 2 922 пункта, а вторият – 2,1 на сто до 2 662 пункта.

Днес в Хонконг Hang Seng напредна с 0,2 на сто до 21 111 пункта, макар в по-ранен етап на сесията индексът да се движеше с повишение от 0,6 на сто. На тайванската борса пък Taiex напредна с 0,6 на сто до 7 941 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още