IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай продължава да се охлажда, инфлацията расте

Поредица от данни показа забавяне на ръста на индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно

09:22 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Китай продължава да се охлажда, инфлацията расте

Китайската икономика продължава да забавя своя ход, става ясно от поредицата данни, публикувана днес. Те показват, че опитите на правителството да „охлади“ интереса към недвижимите имоти и да се ограничи потреблението на енергийни суровини, започват да дават резултат, съобщава Financial Times.

През юли темпът на нарастване на индустриалното производство, инвестициите в недвижими имоти и продажбите на дребно се забавя. На фона на това увеличението на новоотпуснатите кредити, както и на паричното предлагане, също забавя своя ход.

Инфлацията през юли обаче се е увеличила с 3,3 на сто, което е повече от измерените месец по-рано 2,9 на сто. Поскъпването на живота е и по-голямо от заложения от правителството таргет от 3 на сто, допълва вестникът.

На ниво производител се наблюдава обратната тенденция, като производствената инфлация се е свила от 6,4 на сто на годишна база през юни до 4,8 на сто през юли.

Индексът на индустриалното производство се е увеличил с 13,4 на сто на годишна база през юли, след като месец по-рано увеличението беше 13,7 на сто. Инвестициите в недвижими имоти пък са забавили увеличението си от 25,5 на 24,9 на сто на годишна база.

При продажбите на дребно е отчетено увеличение от 17,9 на сто на годишна база, след като през юни ръстът бе 18,3 на сто. Коригирано с инфлацията, увеличението е 14,6 на сто на годишна база, което е най-слабият ръст от февруари миналата година насам.

Според повечето анализатори Китай умишлено се опитва да забави икономиката на страната, за да не се стигне до прегряване и по-сериозни проблеми. Мнението на Браян Джаксън от Royal Bank of Canada е, че на практика се случва точно това – правителството успява да забави леко икономическия подем.

„Основните данни показват по-скоро умерен спад на икономиката, а не рязко свиване“, посочва той.

Темпът на забавяне обаче е изненадващ за някои анализатори, като от Goldman Sachs заявяват, че очакват правителството да спре някои от инициативите си за ограничаване на паричното предлагане и инвестициите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още