IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишенията на азиатските борси продължават

Финансовите компании и тайванските производители на електроника донесоха пети ръст на азиатските борси за последните шест сесии

12:09 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повишенията на азиатските борси продължават

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион продължиха възходящото си движение за пети ден през последните шест сесии, водени от финансовите компании и тайванските производители на електроника, след като притесненията на инвеститорите за по-слабия икономически растеж на Япония и САЩ утихнаха.

Акциите на тайванската технологична компания Winbond Electronics поскъпнаха със 7% днес на борсата в Тайпей, след като излезе на печалба от през второто тримесечие, след като отчете загуба преди година. Тайванският индекс Taiex се повиши с 0,9% до 8 034,49 пункта, докато в Южна Корея Kospi добави 0,4% до 1 790,17 пункта.

Книжата на базираната в Австралия застрахователна компания Axa Asia Pacific Holdings скочиха с над 5% заради очаквания, че регулаторните органи в страната ще одобрят придобиването й от National Australia Bank. Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,6% до 4 594,90 пункта въпреки данните за спада в ипотечното кредитиране в страната през юни.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,5% до 2 672,53 пункта, воден от производителите на цимент. Повод за това станаха намеренията на правителството да закрие излишните производствени мощности в сектора, които ще подобрят перспективите за развитие пред най-конкурентните му представители. Hang Seng на свой ред се повиши с 0,6% до 21 801,59 пункта.

Книжата на японските износители обаче, начело с Toyota, Canon и Honda, поевтиняха с над 1,6%, заради по-лошата прогноза на Goldman Sachs за растежа на японската икономика през следващата година. Nikkei 225 се понижи с 0,7% до 9 572,5 пункта на борсата в Токио, нареждайки се сред малкото губещи индекси в региона днес, заедно с тези в Сингапур, Тайланд и Шри Ланка.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че излишъкът по текущата й сметка се е понижил неочаквано с 18% на годишна база през юни заради по-слабия растеж на износа и на инвестиционния доход от чужбина.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific напредва с 0,6% до най-високото си ниво за последните три месеца. Той завърши с повишение последните пет борсови седмици, което е най-продължителната му печеливша серия за последната една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още