IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ще компенсира вредните си емисии със зелени проекти в други страни

за целта страната е избрала девет развиващи се държави, в които ще бъдат прилагани японски "зелени" технологии

10:08 | 09.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония ще компенсира вредните си емисии със зелени проекти в други страни

Япония е избрала 15 групи компании, които да проверят изпълними ли са проекти за намаляване на вредните емисии в девет развиващи се страни чрез „зелени“ технологии, предаде Ройтерс, позовавайки се на всекидневника Nihon Keizai Shimbun.

Проектите са алтернатива на съществуващия сложен пазар на вредни емисии. Ако предложените 15 проекта бъдат осъществени, се очаква те да намалят емисиите на въглероден диоксид годишно с 5 до 10 млн. тона.

Това е близо 1% от сегашното годишно количество вредни емисии на Япония. За проектите ще се използват японски технологии и страната се надява, че прилагането им ще помогне за компенсиране на емисиите на японската индустрия.

За проверката на проектите японското Министерство на икономиката, търговията и индустрията ще отпусне 500 млн. йени (близо 600 хил. долара) субсидии.

Проектите включват запазване на гори, електричество от геотермални източници, енергоспестяващи технологии за домакинствата и индустрията.

Сред включените компании са Tokyo Electric Power, Tohoku Electric Power, Electric Power Development, Mitsubishi, Marubeni, Nippon Steel, Taiheiyo Cement, Toshiba и Nomura Research Institute.

Включените в проекта страни са Индия, Индонезия, Филипините, Виетнам, Китай, Перу, Лаос, Мианмар и Тайланд, като с първите четири Япония вече е постигнала базисни споразумения за схеми за компенсиране на емисии, а с останалите се водят преговори.

Япония, която е на пето място в света по обем на вредните емисии, е поела ангажимента да ги намали до 2020 г. с 25 на сто спрямо нивата от 1990 г., което е твърде трудно осъществима цел единствено с усилия на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още