IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първо понижение на азиатските борси за тази седмица

Растящите притеснения на инвеститорите за възстановяването на щатската икономика ги накараха да потърсят по-нискорискови активи

12:20 | 04.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първо понижение на азиатските борси за тази седмица

Фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион се понижиха за първи път през тази седмица, след като растящите притеснения на инвеститорите за възстановяването на щатската икономика ги накараха да потърсят по-нискорискови активи като йената, долара и държавните ценни книжа.

Акциите на японските износители пострадаха най-силно заради поскъпването на йената до най-силното й ниво срещу долара за последните 15 години. Силната йена прави стоките на местните производители по-скъпи на външните пазари и намалява печалбата им след преобразуването й в местна валута.

Акциите на Canon и Sony поевтиняха с повече от 3% на борсата в Токио заради скъпата йена. Книжата на Toyota и Honda на свой ред загубиха по около 2% заради данните за спада на продажбите им в САЩ през юли. Китайските добивни компании поевтиняха след понижението в цените на металите.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,6%, прекъсвайки доброто си представяне от предишните два дни, което му донесе ръст от 2,2%, пише Bloomberg.

Най-силно днес се понижиха акциите на компаниите от технологичния и потребителския сектор, които са в неговия състав. И двете групи се понижават с повече от 1%. MSCI Asia Pacific обаче е намалил загубата си от най-високата точка за тази година, отбелязана на 15 април, наполовина до 6,3%.

Главният японски индекс Nikkei 225 потъна с 2,1% до 9 489,34 пункта след силното поскъпване на йената от последните дни. Това накара премиерът на страната Наото Кан да заяви, че може да се наложи да се приложат нови мерки за стимулиране на японската икономика, с които да се компенсират последиците от поскъпването на йената.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,7% до 4 542,10 пункта, след като индексът на бизнес активността в сектора на услугите се понижи до 46,6 пункта през юли от 48,8 пункта за юни. Стойността му е в зоната на свиване на активността в сектора под 50 пункта за трети пореден месец.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,4% до 2 638,52 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,4% до 21 549,88 пункта, воден от повишенията при компаниите от сектора на недвижимите имоти.

В Индия BSE Sensex 30 остава почти без промяна на ниво от 18 101,40 пункта, след като вчера стигна най-високата си стойност за последните две години и половина. Сесията в Тайван и Южна Корея завърши с минимални изменения на главните индекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още