IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се понижиха след двете сесии на ръст

Най-много загубиха финансовите компании заради несигурността около резултатите на стрес тестовете на банките в Европа, които излизат утре

11:22 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси се понижиха след двете сесии на ръст

Индексите в повечето азиатски и тихоокеански борси се пренесоха на отрицателна територия след двата поредни дни на повишения, след като коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке подновиха притесненията от забавен растеж на световната икономика през тази година.

Бернанке изрази притеснения пред американския Конгрес, че състоянието на американската икономика остава твърде несигурно. Това съживи страховете на финансовите пазари, че възстановяването на икономиката може да се окаже по-бавно от прогнозите на централните банки, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,2% до 115,39 пункта, след като се повиши с 0,3% по време на предишните две сесии. Той се е смъкнал с 11% от най-високата си стойност за тази година, която стигна на 15 април. MSCI Asia Pacific обединява близо 1000 компании от десет азиатски борси, плюс Австралия и Нова Зеландия.

Прогнозите на Федералния резерв, че безработицата в САЩ ще остане висока през следващите две години, се отразиха силно върху акциите на азиатските износители, за които САЩ е основен пазар. Книжата на южнокорейския производител на компютърни чипове Samsung поевтиняха с 1,1%, а тези на японския производител на фотоапарати Canon загубиха 0,8% на борсата в Токио.

Най-много за днешното понижение на MSCI Asia Pacific обаче допринесоха финансовите компании заради несигурността около резултатите на стрес тестовете на банките в Европа, които ще се публикуват утре. MSCI Asia Pacific се е понижил с 4,2% от началото на тази година.

Финансовите пазари по целия свят станаха нестабилни през последните три месеца, след като дълговата криза в Европа влоши перспективите за растеж пред световната икономика заради притесненията около големия държавен дълг на редица развити страни. Междувременно икономическите данни показаха, че нагласите на потребителите и бизнеса за икономиката са се влошили значително.

Най-губещ сред индексите в региона днес бе австралийският S&P/ASX 200, който се понижи с 0,9% до 4 374,70 пункта след новината за силния спад на бизнес доверието през второто тримесечие. Индексът на National Bank of Australia, който следи икономическите нагласи на местните компании, се понижи рязко до 3 пункта в сравнение със 17 пункта през първото тримесечие.

По този начин стойността му падна близо до разделителното ниво от нула пункта между позитивните и негативните очаквания за икономиката. Той е водещ индикатор за икономическото развитие, защото частният сектор реагира бързо на промените в пазарните условия, което е ранен сигнал за бъдещите разходи, инвестиции и наемане на служители от компаниите.

С понижения завърши и сесията в Южна Корея и Тайван, където Kospi и Taiex отстъпиха съответно с 0,8% до 1 735,53 пункта и с 0,5% до 7 666,34 пункта. Японският Nikkei 225 загуби 0,6% до 9 220,9 пункта, като акциите на износителите бяха сред най-губещите заради поскъпването на йената.

На положителна територия останаха само индексите в Шанхай и Хонконг. Shanghai Composite нарасна с 1,1% до 2 562,41 пункта най-вече заради повишенията при компаниите от сектора на недвижимите имоти и производителите на стомана. Главният индекс на борсата в Хонконг добави 0,3% до 20 541,86 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още