IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивна нотка на азиатските борси след три дни спад

Shanghai Composite се повиши с над 2% заради очаквания, че Пекин ще отстъпи от мерките за забавяне на растежа в сектора на недвижимите имоти

11:44 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивна нотка на азиатските борси след три дни спад

Повечето борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион повишиха стойностите си днес след трите поредни губещи сесии преди това, след като се възродиха надеждите, че китайското правителство ще забави темповете, с които ограничава вложенията в недвижими имоти в страната.

От инвестиционната компания International Strategy & Investment Group изразиха увереност днес, че до три месеца Китай ще смекчи политиката си за ограничаване на растежа в сектора на недвижимите имоти заради растящите рискове пред световната икономика и забавянето на инфлацията.

Междувременно от изказване на правителствени служители в Пекин стана ясно, че вътрешното търсене в Китай вероятно ще расте с бързи темпове и през втората половина на годината, пише Bloomberg. Те очакват китайската икономика да устои на рисковете, произтичащи от дълговата криза в Европа и евентуалното забавяне на растежа на щатската икономика.

Тези изказвания повишиха силно с 2,2% до 2 528,73 пункта широкият китайски индекс Shanghai Composite. Той стана и най-печелившият в региона днес, следван от австралийският S&P/ASX 200 с ръст от 1% до 4 403,60 пункта и Hang Seng, който нарасна с 0,9% до 20 264,59 пункта.

На борсата в Сеул Kospi добави 0,3% до 1 736,77 пункта, докато южнокорейският вон поведе нагоре валутите на развиващите се страни в региона заради очаквания, че търсенето в Китай ще стимулира търговията в целия регион. Вонът поскъпна с 0,8% до 1 207,71 вона за долар, докато тайванският долар добави 0,2%. Китай е най-големият пазар, където Южна Корея, Тайван и Малайзия изнасят своите стоки.

Сред малкото губещи фондови пазари в Азия днес се наредиха Япония, Филипините и Тайланд. Nikkei 225 се понижи с 1,2% до 9 300,46 пункта въпреки поевтиняването на йената срещу 15 от 16-те най-търгувани валути. Повод за това дадоха очакванията, че Японската централна банка ще разхлаби още паричната си политика, в случай, че курсът на йената се задържи трайно около 85 йени за долар.

Регионалният борсов индикатор MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 публични компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добави 0,2% до 115,60 пункта. MSCI Asia Pacific е загубил 4 на сто от началото на тази година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още