IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилема пред Китай: По-високи лихви или по-скъп юан

Азиатската банка за развитие препоръчва един от двата модела, за да се избегне опасността от инфлация

12:59 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дилема пред Китай: По-високи лихви или по-скъп юан

Китай трябва да направи избор по какъв начин да се бори с опасността от инфлация, като единият вариант е да се повиши лихвеният процент в страната, а другият – да се прибегне към повишаване на стойността на юана. Такова е мнението на анализаторите на Азиатската банка за развитие.

Както повечето страни от Азия, така и Китай увеличи значително държавните разходи и прибегна до понижение на лихвения процент през последната година. Целта на това бе да се подпомогне икономическият растеж в условията на глобалната рецесия, пише АР.

Сега обаче властите в страните от региона дискутират варианти за изваждане на икономическите стимули и увеличение на лихвите с оглед предотвратяване на опасността от прегряване.

„През следващите 12-18 месеца лихвените проценти трябва да нараснат значително в зависимост от това как се води валутната политика“, заявяват в свой доклад анализаторите на банката. В документа са разгледани страните от Югоизточна Азия, както и Хонконг, Тайван, Китай и Южна Корея.

Китай би трябвало да предприеме бързи действия по връщане на икономическата политика към нормалното й състояние, за да се избегне инфлация или „твърдо приземяване“, смятат от банката. Задържането на ценовия растеж би могло да стане и чрез повишаване на валутния курс и страната трябва да реши по кой от двата начина да действа, се казва в доклада.

За Южна Корея, Малайзия, Сингапур, Тайланд и Тайван се препоръчва допълнително увеличение на лихвените проценти. Хонконг, Индонезия, Филипините и Виетнам пък би трябвало да започнат съкращаване на разходите и затягане на монетарната политика, препоръчват от банката.

Очакванията на Азиатската банка за развитие са 14-те страни от Източна Азия да постигнат ръст от 8,1 на сто тази година, което е повече от предишната прогноза. Тя беше за ръст от 7,7 на сто. За Китай се прогнозира ръст от 9,6 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още