IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур очаква рекорден икономически ръст от 15% за 2010 година

През второто тримесечие на годината БВП на страната е скочил с цели 19,3% на годишна база

09:35 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сингапур очаква рекорден икономически ръст от 15% за 2010 година

Икономиката на Сингапур е нараснала с цели 19,3 на сто на годишна база през второто тримесечие на годината. Това се дължи основно на огромния ръст от 75,1 на сто в износа за Европейския съюз, показват данните на правителството.

Силният икономически ръст идва след нарастване на икономиката с 16,9 на сто на годишна база през първото тримесечие на годината. Това кара мнозина анализатори да предупреждават, че ситуацията може да излезе от контрол и да се стигне до прегряване на икономиката, пише CNBC.

Мощният растеж доведе до нова прогноза за ръст на сингапурската икономика през 2010 година. Тя е за увеличение на БВП в границите на 13-15 на сто, което е рекордно висока за страната стойност.

Според правителството извънредно силният растеж през първата половина на годината вероятно няма да може да бъде запазен и през втората, тъй като в Европа и САЩ се наблюдават слабости в търсенето на вносни стоки.

Макар растежът да е отбелязан спрямо ниска база, нарастването на БВП през второто тримесечие е най-голямо в историята на страната. Ако прогнозата на правителството пък се окаже вярна, то Сингапур ще се превърне в най-бързо растящата развиваща се икономика в света за годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още