IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ръст на азиатските борси, начело с Япония и Австралия

Единствено индексите в Китай приключиха сесията с понижение заради индустриалните и енергийните компании

12:14 | 08.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силен ръст на азиатските борси, начело с Япония и Австралия

Азиатските индекси поеха нагоре, а еврото и южнокорейският вон поскъпнаха до най-високото си ниво за този месец, след като последният доклад на Международния валутен фонд (МВФ) подкрепи доверието на инвеститорите в силата на икономическото възстановяване. 

Според МВФ световната икономика ще нарасне с 4,6% през тази година. През април прогнозата на фонда беше за ръст от 4,2 на сто. Развиващите се икономики, начело с Китай и Индия, ще поведат нагоре световната икономика, следвани от САЩ и Канада.

Подновеният икономически оптимизъм на инвеститорите повиши най-много главните индекси в Япония, Австралия и Южна Корея. Цената на петрола скочи до 74,52 долара за барел, а медта поскъпва за пети пореден ден на металната борса в Лондон, пише Bloomberg.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който включва близо 1 000 борсови дружества от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 1,8% до 115,30 пункта. Той изгуби 0,5% до края на вчерашната волатилна сесия главно заради разпродажби на борсата в Токио и Хонконг.

Най-силно - с 2,8% до 9 535,7 пункта, нарасна главният японски индекс Nikkei 225. От тримесечния отчет на Японската централна банка, който бе публикуван днес, стана ясно, че състоянието на икономиката в отделните региони на страната е продължило да се подобрява и през второто тримесечие.

На борсата в Сидни SPX/ASX 200 добави 2,4% до 4 356,7 пункта, след като стана ясно, че австралийската икономика е създала близо 46 хил. нови работни места през юни. Това е деветия месец от последните 10, в рамките на който заетостта в страната се увеличава. Безработицата в Австралия е на ниво от 5,1% в сравнение с близо 6% през септември миналата година.

Със силен ръст се отличиха още индексите в Южна Корея и Хонконг, където Kospi и Hang Seng добавиха по 1,4% и 1% към стойността си съответно. Междувременно цената на застраховките за защита от фалит на страните в Азия падна до най-ниското си ниво за последните две седмици. Единствено пазарите на ценни книжа в Китай приключиха днешната сесия на отрицателна територия, като Shanghai Composite се понижи с 0,3% до 2 415,15 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още