IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iran Air влезе в „черния“ списък на авиокомпаниите на ЕС

Забраната е свързана със сигурността на самолетите, а не със санкциите, наложени на Иран заради ядрената програма на страната

19:14 | 06.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Iran Air влезе в „черния“ списък на авиокомпаниите на ЕС

На повечето от самолетите на Iran Air ще бъде забранено да извършват полети до ЕС заради опасения за сигурността, предаде ВВС, позовавайки се на Европейската комисия.

Забраната засяга самолети Ербъс A320 и Боинг 727 и 747 на компанията, които представляват две трети от самолетния парк на Iran Air.

От ЕК подчертават, че забраната е свързана със сигурността на самолетите, а не със санкциите, наложени на Иран заради ядрената програма на страната.

Иран отрече твърденията, че на ирански самолети не е позволено да презареждат с гориво на някои чуждестранни летища, след като по-рано представител на иранската авиация отправи такива обвинения към Великобритания, Германия и Обединените арабски емирства.

Трите страни също са отхвърлили обвиненията.

Миналата седмица САЩ одобри нови санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната, за която Техеран твърди, че има мирни цели.

Ембаргото на САЩ включва и резервни части за иранските самолети, което пък се отразява на поддръжката а парка на Iran Air, посочва AP.

В новия „черен списък“ на авиокомпаниите, на които е забранено да летят до и от ЕС, е включен и превозвачът Blue Wing Airlines от Суринам. От списъка отпадат две индонезийски авиокомпании - Metro Batavia и Indonesia Air Asia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още