IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем години затвор за американец за кражба на китайски държавни тайни

Според правозащитници обаче по случая има противоречия, въпросните данни са класифицирани като държавна тайна чак след продажбата им

10:58 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Осем години затвор за американец за кражба на китайски държавни тайни

Присъда от осем години затвор получи американски геолог, обвинен от китайските власти в кражба на държавни тайни, след като сътрудничил при продажбата на петролни данни, предаде Ройтерс, позовавайки се на щатското посолство в Китай.

44-годишният Сюе Фън, който е роден в Китай, но е американски гражданин, е задържан в края на 2007 г., след като води преговори за продажбата на база данни за петролния сектор на неговия тогавашен работодател – базираната в Колорадо консултантска компания IHS Energy, сега IHS Inc.

Сюе е осъден по обвинение в опит да получи и продаде държавни тайни чак година, след като приключва процесът срещу него, посочват от фондацията Дуейхуа, която защитава правата на затворници в Китай и САЩ. От фондацията твърдят, че базата данни е била класифицирана като държавна тайна чак след като е била продадена.

Законодателството на Китай относно държавните тайни е известно като доста неясно и двусмислено, а вниманието на международната общност беше привлечено към него миналата година, когато австралийският гражданин Стърн Ху и трима негови колеги, работещи за Rio Tinto, бяха задържани за кражба на държавни тайни по време на преговори за сделки с желязна руда.

По-късно четиримата бяха осъдени по по-леки обвинения - за взимане на подкуп и кражба на търговски тайни. Присъдите на двамата висши китайски официални лица, обвинени за изтичането на информацията, така и не са разкрити, след като пред повече от три месеца бяха обявени на закрито дело.

Случаят на Сюе е станал обществено достояние чак две години, след като той е задържан. Според правния експерт Джеръм Коен, който съветва семейството му, той е бил измъчван, докато е бил в ареста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още