IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новият месец започна с разпродажби за борсите в Азия

Забавянето на китайското производство и заплахата за понижение на рейтинга на Испания са основните причини за спада на индексите

12:13 | 01.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новият месец започна с разпродажби за борсите в Азия

Второто полугодие започна със спад за основните индекси на борсата в Азия. Основните новини, които натиснаха пазара надолу, са тази за забавянето на индустриалното производство на Китай и заплахата на Moody's за понижение на кредитния рейтинг на Испания.

Новият месец стартира с понижение на регионалния индекс MSCI Asia Pacific от 1,3 на сто до 111,35 пункта. Това върна показателя до най-ниското му ниво за последните три седмици, предава Bloomberg.

На борсата в Токио днес Nikkei 225 отстъпи с малко над 2 на сто, макар централната банка да разпространи добри данни за бизнес доверието в страната. Те са свързани с индекса Tankan, който излезе на положителна територия за пръв път от две години насам.

Основна причина за днешните негативни настроения в Азия стана новината, че PMI индексът в Китай се е понижил за втори пореден месец. Неговата стойност за юни е 52,1 пункта, което е спад спрямо стойността от 53,9 пункта.

Показателят е знак за активността на компаниите в производствения сектор на Китай, като стойности над 50 пункта се считат за експанзия на производството. Обезпокоителното обаче е това, че индексът се понижава отново, което според мнозина е сигнал за забавяне на икономиката на страната.

На борсата в Шанхай Shanghai Composite се понижи с 1 на сто до 2 373,79 пункта. Пазарът в Хонконг остана затворен, а в Тайван бе отчетено понижение от 1 на сто до 7 254 пункта.

Със спад приключи днешната сесия и в Южна Корея, където Kospi отстъпи с 0,7 на сто до 1 686 пункта. Понижение от 1,5 на сто отчете австралийският бенчмарк S&P/ASX 200, а в Нова Зеландия NZX 50 FF Gross отстъпи с 1,3 на сто до 2 933,82 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още