IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската AgBank стартира едно от най-големите IPO-та в световен мащаб

Банката планира да набере меджу 19 и 28 млрд. долара от двойното си листване в Хонконг и Шанхай

10:30 | 14.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китайската AgBank стартира едно от най-големите IPO-та в световен мащаб

Agricultural Bank of China Ltd. (AgBank) планира да набере между 18,9 и 28 млрд. долара от първичното публично предлагане (IPO) преди двойното си листване на борсите в Хонконг и Шанхай, предава MarketWatch, цитирайки Dow Jones Newswires.

Хонконгското IPO се очаква да донесе 10 млрд. долара, а това в Шанхай – 8,9 млрд. Съществува обаче опция за емитиране на допълнително количество акции при презаписване. Така набраната сума от Хонконг може да достигне 15 млрд. долара, а тази от Шанхай – около 13 млрд.

Това ще бъде едно от най-големите IPO-та в световен мащаб, след като друга от четирите големи държавни банки в Китай, Industrial & Commercial Bank of China Ltd., през 2006 набра рекордните 22 млрд. долара. AgBank всъщност е последната банка от голямата четворка, която излиза на борсата.

Според предварителния проспект банката ще определи цена за акциите си на 7 юли, а търговията с тях на хонконгската борса ще започне на 14 юли. Запознати с IPO-то очакват търговията в Шанхай да започне на 15 юли.

AgBank е на път да си осигури подкрепящи инвеститори, които да придобият 30-40% от хонконгското IPO на емисионната цена и да се ангажират да не продават акциите за период от 6 до 12 месеца, са заявили запознатите.

Според тях сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek Holdings и два държавни фонда от Близкия Изток - Qatar Investment Authority и Kuwait Investment Authority по принцип са се съгласили да влязат в ролята на т. нар. cornerstone инвеститори. В тази роля може да се окаже и холандската Rabobank, която обяви преди две седмици, че формира стратегическо партньорство с AgBank.

Китайският държавен пенсионен фонд е единственият стратегически инвеститор в банката към момента, след като закупи акции от нея преди IPO-то. В проспекта от миналата седмица AgBank обявява, че пенсионният фонд притежава дял от 3,7%, а останалото е в ръцете на китайския държавен инвестиционен фонд и министерството на финансите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pastir
преди 14 години
Китай е такъв имотен балон в момента, сигурно е почнал да се спихва и банките са се усетили, че предстои чудовищна обезценка на активи и декапитализация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още