IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Волатилната търговия донесе седмична загуба на азиатските борси

Японският Nikkei 225 изгуби 2% за последните пет сесии въпреки силния ръст, който отбеляза днес

12:36 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Волатилната търговия донесе седмична загуба на азиатските борси

Главните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион завършиха днешната сесия с повишения, но голяма част от тях отбелязаха загуба в рамките на изминалата седмица заради нестабилността, която обхвана пазарите на ценни книжа по целия свят. Причина за това стана унгарското правителство, което обяви, че икономиката на страната се намира в тежко състояние, и по този начин засили страховете от неплатежоспособност на задлъжнелите страни в Европа.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши силно с 1,3% до 112,43 пункта днес, достигайки най-високото си ниво за тази седмица. В сравнение с миналия петък обаче стойността му се е понижила с 0,9 на сто, което е вторият му пореден спад на седмична база.

Цената на застраховките за защита от фалит на страните и компаниите в региона стигна най-ниското си ниво от 27 май насам, след като притесненията на инвеститорите от неплатежоспособност на азиатските страни утихнаха, пише Bloomberg. За това помогна решението на Европейската централна банка да предприеме допълнителни мерки за борба с дълговата криза в еврозоната.

За борсовия оптимизъм на инвеститорите в Азия допринесе и новината, че продажбите на производителя на компютри Acer са се увеличили с 45% през май спрямо същия месец на миналата година. Това, заедно с оптимистичните очаквания на тайванския производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing за втората половина на 2010 г., повиши силно цените на акциите на технологичните компании в региона.

Те се превърнаха в най-печелившата индустриална група в състава на MSCI Asia Pacific, докато японският индекс Nikkei 225 се представи най-добре сред всички главни индекси в региона. Той нарасна с 1,7% до 9 705 пункта, подкрепен от компаниите износителки и банките. В рамките на последните пет сесии Nikkei 225 е изгубил 2%, след като скочи с 1,4% през предишната седмица.

На отрицателна територия приключи седмицата и тайванският индекс Taiex, който се понижи с 0,6% в сравнение с нивата си от миналия петък. Taiex обаче намали седмичната си загуба заради отчетения днес ръст от 1,6% до 7 299,49 пункта. Книжата на Acer поскъпнаха с 3,1% на борсата в Тайпей, докато тези на Taiwan Semiconductor Manufacturing скочиха с 1,9 на сто.

Асоциацията на производителите на чипове вчера прогнозира, че продажбите на чипове ще се повишат с 28% на годишна база до 290,5 млрд. долара през тази година.

Понижения на седмична база отчетоха още главните индекси в Индия, Тайланд, Сингапур, Филипините и Индонезия. С най-силен седмичен ръст в същото време се отличиха борсите в Шри Ланка и Австралия, където двата главни индекса Sri Lanka Colombo и S&P/ASX 200 се повишиха съответно с 4,8% и 1,3%. До края на днешната сесия S&P/ASX 200 добави 1,6 на сто, воден от добивните компании.

На положителна територия приключи борсовата седмица още в Китай, Хонконг и Южна Корея. Главният китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 0,6% на седмична база, а Hang Seng и Kospi нараснаха с 0,5% и 0,7% съответно. Икономическите данни за Китай от тази седмица показаха, че износът е скочил с близо 50% на годишна база през май, а инфлацията се е ускорила до 3,1%. Данните може да накарат страните от групата на Г-20 да засилят своя натиск върху Китай да повиши курса на своята валута по време на срещата им в Торонто, която ще се проведе след две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още