IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Китай расте бързо, индустрията се забавя

Годишната инфлация в Китай скочи до 3,1% през май, което е най-силното й темпо на ръст за последните 19 месеца

09:41 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай расте бързо, индустрията се забавя

Годишната инфлация в Китай скочи до 3,1% през май, което е най-силното й темпо на ръст за последните 19 месеца, предаде Bloomberg. 

Бързото увеличение на потребителските цени е резултат от динамичните темпове на развитие на третата по големина икономика в света и загатва за опасността от нейното прегряване.

През април индексът на потребителските цени в Китай нарасна с 2,8% на годишна база, като икономисти очакваха инфлацията да се ускори до 3% през май.

Бързото усилване на инфлацията и износа на Китай е поредният аргумент в полза на по-гъвкавия курс на китайския юан. Лидерите на най-големите икономики от групата на Г-20, които ще се срещнат след две седмици в Торонто, вероятно ще настояват отново за повишаване на курса на юана.

Според финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър по този начин Китай ще може да охлади темпото на ръст на потребителските цени и ще спомогне за възстановяването на баланса в световната икономика.

Курсът на китайския юан е фиксиран на 6,83 юана за един долар от юли 2008 г., когато правителството на Китай пристъпи към този ход, за да защити местните производители от валутните рискове по време на финансовата криза. Според американското правителство обаче юанът е подценен, а това дава на китайските компании нечестно конкурентно предимство.

Рисковете от засилване на инфлацията си проличаха и в индекса на цените на ниво производител, който също отчете по-силен от очакваното ръст от 7,1% на годишна база през май спрямо 6,8% през април.

Стойността на новите заеми, отпуснати от китайските банки, също надмина прогнозите, като възлезе на 639,4 млрд. юана (93,6 млрд. долара).

Поредицата от икономически данни за Китай от днес показа още, че индустриалното производство се е повишило по-слабо от очакваното с 16,5% на годишна база през май, след като през април отчете ръст от 17% на годишна база. Продажбите на дребно на свой ред са нараснали с 18,7 на сто спрямо ръст от 18,5% през април.

Инвестициите в недвижимо имущество на свой ред скачат повече от очакваното с 25,9% на годишна база за петте месеца до май. Вчера стана ясно, че цените на жилищата в 70-те най-големи града в Китай са се увеличили с 12% на годишна база през май, което е вторият им най-силен ръст в исторически план.

Китайската икономика нарасна с 11,9% през първото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още