IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борсови индекси поеха плахо нагоре

Най-много се повиши австралийският индекс S&P/ASX 200, воден от минните компании

12:47 | 08.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Азиатските борсови индекси поеха плахо нагоре

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха след силния си спад вчера, а еврото се възстанови от осемгодишното дъно срещу японската йена, след като притесненията на инвеститорите за състоянието на световната икономика постепенно утихнаха.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,4% до 110,10 пункта, след като вчера претърпя най-тежкия си спад от март 2009 г. насам, когато пазарите на ценни книжа по целия свят стигнаха най-ниската си точка, заради икономическите страхове, предизвикани от ипотечната криза през 2007 г.

Цените на металите и петрола се повишиха заради подновения икономически оптимизъм, а това помогна на акциите от добивния и енергийния сектор в състава на MSCI Asia Pacific. Индексът обаче остава с 15% под най-високото си ниво за тази година, отчетено на 15 април, което е знак за период на корекция.

Страховете за разпространение на дълговата криза в Европа се успокоиха, след като правителството на Унгария  отрече спекулациите, че страната е на път да последва Гърция, и обеща да се придържа към строга фискална дисциплина. Това повиши риск апетита на инвеститорите и търсенето на по-рискови активи, каквито са акциите и валутите на развиващите се икономики в Азия.

В резултат на това йената поевтиня до 109,88 йени за евро, след като вчера курсът на двойката EUR/JPY падна до 108,08, което е най-ниското му ниво от 2001 г. насам, пише Bloomberg. Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 0,2% до 9 537,94 пункта, като отбеляза първия си ръст за последните три сесии.

В Китай Shanghai Composite добави 0,1% до 2 513,95 пункта, а в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,6% до 19 487,48 пункта. Корейският Kospi скочи още по-силно с 0,8% до 1,651,48 пункта.

Най-много днес обаче се повиши австралийският индекс S&P/ASX 200, който добави 1,3% до 4381 пункта. Акциите на третата по големина минна компания в света – австралийската Rio Tinto, поскъпнаха с 1,7% на борсата в Сидни, а тези на най-голямата добивна компания BHP Billiton скочиха с 1,2%. Причина за това станаха техните изказвания, че ще успеят да повишат цените на желязната руда, което ще даде тласък на минния сектор в страната.

Той пострада силно през последните два месеца, след като австралийското правителство обяви, че ще въведе данък върху печалбата на добивните компании в страната в размер на 40% от началото на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Невена08
преди 14 години
40% си е доста сериозен данък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още