IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Казахстан получи 1 млрд. долара заем за развитие от Световната банка

Средствата ще се използват за покриване на недостига в републиканския бюджет и за насърчаване на икономическия растеж

13:11 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Казахстан получи 1 млрд. долара заем за развитие от Световната банка

Световната банка е одобрила заем от 1 млрд. долара за Казахстан, който правителството на страната ще използва, за да заздрави своя бюджет и да подкрепи развитието на икономиката.

Базираният във Вашингтон международен кредитор е отпуснал на Казахстан общо 35 заема от юли 1992 г. насам на обща стойност 5,2 млрд. долара, пише Bloomberg. От днешното съобщение на Световната банка става още ясно, че нейното ръководство е одобрило и заем от 171,6 млн. долара за Азербайджан, с който правителството ще може да финансира важни инфраструктурни проекти.

Чрез финансовата си помощ Световната банка изразява своето доверие към икономическата програма на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев, която акцентира върху фискалната политика, управление на бюджета и регулацията в банковия сектор.

Финансовият министър на Казахстан Болат Замишев е уточнил, че средствата ще се използват за покриване на недостига в републиканския бюджет за тази година, както и за изпълнението на по-големите социални ангажименти, които са били заложени в бюджета.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Казахстан нарасна силно със 7,1% на годишна база за първите три месеца на тази година. Икономиката на страната, която е най-голямата в Централна Азия, е зависима от производството и износа на суровини, които са източник на над една трета от БВП на страната.

През 2009 г. икономиката на Казахстан успя да нарасне с 1,2% въпреки кризата, като правителството на страната очаква икономическия растеж да се ускори до 1,5-2% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още