IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пониженията на азиатските индекси спряха

Регионалният индекс MSCI Asia Pasific записа първия си ръст за последните близо две седмици

11:49 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пониженията на азиатските индекси спряха

Пониженията на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион спряха, като днешната сесия им донесе първия ръст от 13 май насам. Добивните компании помогнаха в най-голяма степен на регионалния индекс MSCI Asia Pasific да се откъсне от десетмесечното дъно, което отбеляза вчера.

Ниските ценови нива на акциите засенчиха днес притесненията от разпространение на дълговата криза в Европа, които обаче продължиха да тежат върху курса на еврото за трети пореден ден. Фондовата борса в Южна Корея, както и местната валута, успяха да се отърсят от вчерашните разпродажби, причинени от напрежението между Северна и Южна Корея.

Индексът MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, расте с 0,6% до 109,46 пункта, след като потъна с 3,1% до края на вчерашната сесия до най-ниското си ниво от юли 2009 г. Поскъпването на металите, начело с медта, повиши средно с 1,6 на сто цените на акциите на минните компании в неговия състав, предаде Bloomberg.

След като вчера бе най-губещ, тайванският индекс Taiex се нареди сред най-печелившите в региона днес. Той се повиши с 1% до 7 167,35 пункта, докато в Южна Корея Kospi нарасна с 1,4% до 1 582,12 пункта. С още по-силен ръст от 1,7% до 16 298 пункта се отличи индексът на 30-те най-големи индийски компании BSE Sensex 30, след като стана ясно, че правителството на Индия ще плаща комисиона на поемателите на планираните продажби на дялове от държавни компании чрез фондовата борса в Мумбай.

Междувременно главният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, нарасна с 0,8% до 19 129,17 пункта, а в Китай Shanghai Composite добави 0,1% до 2 625,79 пункта. Англо-австралийската добивна компания Rio Tinto прогнозира днес, че търсенето на суровини от Китай, който е двигател на световната икономика в момента, ще расте през следващите 15 години.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 отбеляза повишение от 1% до 4 307,20 пункта, след като данните от днес показаха, че австралийската икономика ще продължава да расте през следващите шест месеца. За това свидетелства индексът на водещите индикатори за Австралия, който се повиши с 0,9% на месечна база през март, което е десетият му пореден месечен ръст.

Поевтиняването на йената срещу всички основни валути на свой ред подкрепи акциите на компаниите износители на фондовата борса в Токио. Главният японски индекс Nikkei 225 нарасна с 0,7% до 9 522,66 пункта, което е първият му ръст за последните шест сесии. Разпродажбите в автомобилния сектор обаче понижиха с 0,1% широкия японски индекс Topix.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още