IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът доминира на азиатските борси за седма сесия

Червената вълна, която заля азиатските пазари този месец, върна регионалния индекс MSCI Asia Pacific на нивата му отпреди десет месеца

12:11 | 25.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Песимизмът доминира на азиатските борси за седма сесия

Песимизмът на инвеститорите понижи главните борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион за седма поредна сесия днес, като върна регионалния индекс MSCI Asia Pacific на нивата му отпреди десет месеца.

Разпродажбите засегнаха не само акциите, но и валутите на развиващите се страни в Азия и цените на суровините заради притеснения, че кризата с държавния дълг в Европа може да забави възстановяването на световната икономика, което на свой ред ще навреди на експортноориентираните икономики в Азия.

Несигурността на финансовите пазари в Азия се засили още повече, след като стана ясно, че държавният глава на Северна Корея Ким Чен Ир е наредил на армията да се подготви за сблъсък с Южна Корея заради растящото напрежение между двете страни, пише Bloomberg. През миналата седмица Южна Корея обвини северната си съседка, че е потопила с торпедо неин военен кораб.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижи рязко с 3% до 109 пункта, като е на път да затвори на най-ниското си ниво от 30 юли насам. Цената на петрола падна под 70 долара за барел, а еврото губи повече от 1% срещу долара днес, след като вчера поевтиня с 1,6%.

В рамките на изминалата седмица азиатските индекси отчетоха най-големия си спад от февруари 2009 г., а повечето от тях се намират с повече от 10% под най-високата си точка за тази година.

С остър спад от 3,1% до 9 459,89 пункта завърши сесията за японския индекс Nikkei 225. Японската йена напредва бързо срещу повечето основни валути днес, в това число с над 2% срещу лирата и еврото и с 0,8% срещу долара. Това понижи акциите на японските износители, защото скъпата йена вдига цената на стоките им на външните пазари.

Още повече с 3,2% до 7086,4 пункта потъна главният борсов измерител в Тайван - Taiex, докато в Южна Корея Kospi отстъпи с 2,8% до 1 560,8 пункта. Корейският индекс вече се намира с 12% под най-високата си точка за тази година от 26 април., след като изострянето на политическото напрежение между Южна и Северна Корея доведе до засилени разпродажби на борсата в Сеул. Изключение днес направиха акциите на южнокорейските производители на военно и електронно оборудване.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,2% до 2 622 пункта, докато в Хонконг Hang Seng потъна с 2,9% до 19 095,89 пункта. Тайландската борса на свой ред продължи да страда от отлив на чужди инвеститори на фона на най-тежката политическа криза в страната за последните две десетилетия. Тайландският индекс SET се движи с понижение от 2,1% до 728,97 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 3% до 4265,30 пункта, докато в Нова Зеландия NXZ 50 падна с 1,9 на сто до 3003,8 пункта. Освен добивните компании, сред най-губещите се наредиха тези от финансовия сектор заради новината, че четири испански банки са се слели, за да избегнат национализация. Банките в състава на MSCI Asia Pacific като цяло пострадаха най-много от разпродажбите на акции в региона днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още