IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия одобри помощта за еврозоната*

Немският принос в спасителния план за 750 млрд. евро се оценява на около 148 млрд. евро

16:05 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германия одобри помощта за еврозоната*

Долната камара на германския парламент (Бундестаг) одобри законопроекта, който разрешава на най-голямата икономика в Европа да участва в плана за спасяване на еврозоната на стойност 750 млрд. евро въпреки масовото обществено неодобрение на мерките.

Малко след това законопроектът бе одобрен и в горната камара на Бундестага, което позволява на президента на Германия Хорст Кьолер да го подпише и той да влезе в сила, предаде Ройтерс.

Опозиционните Социалдемократическа и Зелена партия взели неутрална позиция на гласуването днес, а социалистите са гласували против. От крайното преброяване на гласовете обаче се вижда, че няколко членове на дясноцентристката коалиция на канцлера Ангела Меркел също са дали негативен вот.

Законопроектът ще позволи на Германия да предостави около 148 млрд. евро за страните от еврозоната, които може да изпаднат в неплатежоспособност през следващите три години. Сумата ще в под формата на гаранции по заеми на задлъжнелите страни от еврозоната.

Спасителният пакет, който Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) договориха за еврозоната, е на стойност 750 млрд. евро. От тях 440 млрд. евро са под формата на гаранции от страните от еврозоната, 60 млрд. евро са в спасителен фонд за ЕС, а другите 250 млрд. евро трябва да дойдат от МВФ. Сенатът на САЩ обаче отхвърли през тази седмица участието на страната в спасителния план.

Немският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле трябваше да защитят плана за спасяване на еврозоната на фона на широкото обществено неодобрение срещу участието на Германия в мерките. Ангела Меркел заяви, че бездействието би било пагубно за еврото, а финансовият министър подчерта, че единната валута е донесла много ползи на немската икономика и правителството участва в спасителния план заради националните интереси на страната.

Той е припомнил на депутатите преди гласуването, че близо две трети от износа на Германия е за страните в еврозоната и без еврото немската икономика би била много по-слаба, това би означавало и много по-слаба система за социално осигуряване.

Само преди две седмици немският парламент одобри предоставянето на финансова помощ от 22,4 млрд. евро за Гърция като част от международния план за спасяването на страната.

*Актуализирано към 16:28 ч. българско време

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още