IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите управляващи в Унгария в спор с централната банка

Определеният за премиер Виктор Орбан предизвика опасения сред инвеститорите относно независимостта на централната банка

13:47 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Новите управляващи в Унгария в спор с централната банка

Определеният за премиер на Унгария Виктор Орбан предизвика опасения сред инвеститорите относно независимостта на централната банка на страната, след като намекна, че може да изгони от поста му председателя на банката Андраш Шимор, пише Bloomberg.

Шимор отхвърля призивите на новото управление на страната да подаде оставка.

Орбан обеща в сряда да “разреши тази ситуация”, след като сформира кабинет. Партията му Фидес спечели 68 на сто от местата в парламента на изборите през април, което е достатъчно за промени в конституцията.

От Фидес настояват Шимор, двамата му заместници и четиримата външни за банката членове на монетарния съвет, който определя лихвите, да подадат оставки заради “грешки в политиката”.

Тази седмица от централната банка призоваха Фидес да не отслабва фискалната политика. Шимор заяви, че е негово конституционно задължение да остане на поста си до края на мандата, който изтича през 2013 г., и предложи да работи с кабинета на Фидес.

Орбан обаче заяви в сряда, че за сътрудничество е необходима основа, а такава няма със сегашната централна банка. “Няма да използваме сила, но имаме две трети мнозинство и тази ситуация трябва да бъде разрешена”, е подчертал Орбан.

Според анализатори ако ръководството на централната банка бъде отстранено, това ще се възприеме като неблагоприятно за пазарите и ще намали търсенето на активи в страната, ще увеличи рисковата премия и ще удари валутата, фондовия и облигационния пазар.

Централната банка намали основната лихва в Унгария до 5,25 на сто, което е най-ниското й ниво от 1990 г., от рекордните 11,5 на сто през октомври 2008 г. От Фидес обаче критикуват банката, че е реагирала твърде бавно при намаляването на лихвата. От новата управляваща партия освен това обвиняват банката, че не е успяла да спре разпространението на заемите в чужда валута, което се посочваше от инвеститорите като причина за разпродажбите на унгарски активи през 2008 г.

Според икономисти обаче инвеститорите виждат свършеното от Шимор в много положитлена светлина и критиките на Фидес са по-скоро объркващи за тях.

Ако Шимор подаде оставка, той ще стане третият ръководител на централната банка от падането на комунистическия режим насам, който не остава на поста до края на мандата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още