IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Историята на руския провал на Змийския остров

Който владее острова, владее света, смята идеологът на руската концепция за обединение срещу англосаксонския свят Александър Дугин

16:28 | 06.07.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Снимка: President.gov.ua

Змийският остров може да се окаже добър урок за всеки, който опитва да наложи контрол над морски зони, пише Nikkei Asia. Когато Русия едностранно анексира Крим, съседните държави в Черно море се притесниха, че Москва сега ще реализира военната задача, известна като A2/AD (от англ. anti-access and area denial, т.е. ограничение и забрана за достъп и маневриране).

Но случилото се в региона през следващите години показва, че реализацията на тази концепция е доста трудна на практика.

В пълномащабната война в Украйна Русия не успя да запази контрола над стратегическия Змийски остров в Черно море и според военните експерти по този начин Москва изгуби възможността да наложи контрол в региона. Напускането на острова беше обяснено от руските военни като "жест на добра воля", но реално в последните седмици той беше обстрелван масирано от украинците.

Загубата на Змийския остров следва потопяването на крайцера "Москва", който беше флагманът на руските военноморски сили в региона, през април. А от началото на военния конфликт Турция забрани влизането на военни кораби в Черно море, което също ограничи действията на руския флот.

Макар и обяснена с "жест на добра воля", загубата на позициите на Змийския остров никак не е маловажна за Русия. Турският анализатор Тайфун Озберк коментира, че той е можел да бъде от голяма помощ за операция срещу Одеса, служейки за логистична база. Ако бяха успели да изградят противовъздушна система на острова, руснаците щяха да имат сериозно превъзходство в северозападната част на Черно море, посочва още експертът.

Русия обаче пренебрегна възможностите на дроновете за участие в морски операции - Украйна успя да потопи крайцера "Москва" с ракети "Нептун", насочвани от дронове. Нещо повече - Москва мислеше, че украинците не са готови с разработката на "Нептун", сочат още оценките на турското разузнаване. Руските военни не предвидиха и какво разнообразие от оръжия получи Украйна от своите западни партньори за защита на бреговата линия.

Сега вече Украйна успя да изгради защитна линия, използвайки не само ракетите "Нептун", а и "Харпун", получени от Запад.

Турските анализатори посочват още една слабост на Русия - след превземането на Крим Москва инвестира много във въоръжение, но не и в учения, логистика и командването. Дори и да имате много ракети, без подготвени кадри загубите са големи, коментира още Озберк.

Змийският остров се намира на 35 километра от украинския бряг и на 140 километра югоизточно от Одеса - най-голямото пристанище в Черно море. Всъщност съдбата на този остров е много интересна и Украйна не за първи път спори за него.

След Руско-турската война през 1878 г. островът става част от Румъния, а от 1948 г., след Втората световна война, влиза в състава на СССР. След разпада на съюза Змийският остров е част от територията на Украйна, защото Румъния не предявява претенции.

През 2004 г. обаче Букурещ подава искане в Международния съд на ООН за определяне на границата в континенталния шелф около скалата, с диаметър едва около 600 метра. Съдът прие искането на Киев да я признае именно за остров в пределите на Украйна, а не както настоява Румъния, че става дума просто за голяма скала в Черно море.

Съдът определя границата между двете страни в региона, за което съгласие дават и Киев, и Букурещ. Крайбрежието на острова е богато на петрол и природен газ, а след решението на съда на ООН залежите остават в украински ръце.

Още в началото на военните действия в Украйна Александър Дугин, сочен за автор на идеологията за руския консерватизъм и обединението на Русия, Близкия изток и Евразия срещу хегемонията на англосаксонския свят, написа в социалните мрежи, че който владее Змийския остров, владее и света. На него има светилище на Аполон, допълва още философът, с което си спечели присмех в Украйна, когато контролът над него беше върнат на Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 2 години
Историята е следната - от 1917та година насам Русия, после и СССР не е велика надводна морска сила. Към 1980та СССР успя да поизравни САЩ в подводния флот само и толкова. После пак назад. Няма друга история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Десетте правила за добрия комунист:Поставяй винаги интересите на съветския съюз на първо място,а тези на България на второ. Не се срамувай,че си родоотстъпник.Мълчи и не разсъждавай. Приемай каквото партията ти каже и като папагал повтаряй каквото те учат. Не дръж сметка какво е право и криво, истина и лъжа, лицемерие и безчестие. Съвестта е буржоазен предрасъдък.Добрият комунист требва да забрави,че е човешко същество.Следи зорко и докладвай непрестанно какво познатите,близките и роднините ти мислят, говорят и вършат.Взаимното доверие, приятелство и привързаност са отречение от комунизма - партийната бдителност над всичко.Убеждавай, разяснявай и подтиквай другите да изпълняват норми и планове. Ти говори, говори, говори, говори, но никога не работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ето това ви е грешката на русофилчетата :) Първо мразите България. Второ винаги в главите ви е как някой превзема масква. Не се тормози никой не иска да ви превземе москва. Това ви го спускат в телеграм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
след "руския провал на Змийския остров" , войната се обръща и започва масово настъпление към Москва , нали Делянче ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Този остров няма никаква стратегическа стойност - той е по-близо до Румъния, отколкото Крим до Одеса. Ще остане в историята на войната само с най-грандиозната, масова и смехотворна лъжа на укpoпите. Знаете за коя говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 2 години
Стотин милиона! Колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
Борката
преди 2 години
Идеолога не е военен специалист. А дали го е казал или някоя мисирка заработва? Къде го е казал? Линк към видео?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
bigiadri
преди 2 години
Това го казва ,не кой да е ,а великият идеолог Дугин. Толкова велик , че чак напушен.То неговата идеология е цялата напушена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Борката
преди 2 години
Който владее острова, владее света, смята идеологът на руската концепция за обединение срещу англосаксонския свят Александър Дугин - Какво пушите? Или шмъркате. Скала на която няма къде да се скриеш? Перфектно гробище стана за много военна техника. Запада даде далекобойна артилерия. Цената на 1 снарад ум да ти зайде. Радарите са в Крим! За какво тоя змиярник да се цепи на камъни? Аре нема нужда, украинците посмъртно до 10-то поколение не могат си изплати заемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още