IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуснатото мини лихвено плащане на Русия генерира специални печалби

Тъй като страната наруши условията на една облигация, някои инвеститори могат да спечелят два пъти

15:08 | 02.06.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия наруши условията на облигация, като пропусна да плати лихва в размер на 1,9 млн. долара. Това може да генерира застрахователни плащания за милиарди долари и да се отплати двукратно на някои инвеститори.

В сряда Комисията на кредиторите (CDDC) заяви, че е настъпило събитие „неплащане" по отношение на суаповете за кредитно неизпълнение, тъй като Русия не е отчела допълнителни 1,9 млн. долара лихви за забавено плащане по облигации в началото на май.

Това е неочакван късмет за тези, които са следвали стратегията на т.нар. Basis Trading в седмиците след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. Инвеститорите купуват както облигации, така и CDS (деривати) върху тези облигации. Тъй като въпросните облигации вече са били с настъпил падеж, на притежателите им е било платено два пъти - първо за самите облигации, а след това от хеджирането.

Дъщерното дружество на фонда Allianz SE, Pacific Investment Management Co, както и Goldman Sachs, Bank of America и JPMorgan Chase & Co са сред 12-те членове на комисията, които са се съгласили, че е настъпило неизпълнение. Citigroup гласува против, предава Bloomberg.

Въпреки че решението е за сравнително малка сума, то задейства всички неизпълнени суапове за кредитно неизпълнение по руския дълг, като окончателната сума вероятно ще бъде определена на търг. По данни на Depository Trust & Clearing Corp в края на май CDS са покривали руски дълг на стойност 1,5 млрд. долара. В края на април сумата беше 3,2 млрд. долара.

Малкият размер на неплатените лихви обаче не е достатъчен, за да предизвика последваща неплатежоспособност за други дългови инструменти. Прагът за това е 75 млн. долара, става ясно от документи за други руски еврооблигации, прегледани от Bloomberg.

Доларовите облигации на Русия са загубили 80% от пазарната си стойност

Стратегията за Basis Trading няма голям икономически смисъл в нормални времена. Цената на дълга и хеджирането се движат обратнопропорционално и обикновено се компенсират взаимно. През март обаче, когато много инвеститори се освободиха от руските си активи в резултат на нарастващото обществено възмущение заради инвазията, курсовете на облигациите спаднаха по-бързо от разходите за хеджиране.

Деноминираните в долари облигации на Русия с падеж през юни 2028 г. и април 2042 г. са загубили по около 80% от пазарната си стойност през тази година, а премията по петгодишните CDS на страната е нараснала с над 8000%, сочат данни на Bloomberg и CMA.

Една от компаниите, която може да бъде засегната от решението в сряда, е Pimco, чийто най-голям фонд записа над 100 млн. долара в нови CDS в навечерието на войната.

Сегашната проверка на комисията е свързана със забавяне на изплащането на облигации с падеж в началото на април. Първоначалният опит на Русия да прехвърли рубли за облигацията беше класифициран от CDDC като "потенциално неизпълнение".

Това не доведе до никакви последици, тъй като Русия преведе долари на инвеститорите няколко дни преди изтичането на 30-дневния гратисен период на 4 май. През този период обаче са натрупани 1,9 млн. долара, които комисията обсъди в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Да видим кой ще се изтощи. ЕС ще се изтощи. САЩ ще си обезценят дълга и ще го отвеят инвестиралите в дцк на САЩ. Те на практика стигнаха турската инфлация, това си е 10-15% обезценка на дълга за 1г. Това че лихвите по дцк ще се качат 2-3% няма за компенсира таз годишната инфлация. Т.е. за фалита си САЩ плащат с инфлация на кредиторите си. Друга тема е това, че САЩ са задлъжнели към собствената си централна банка, инвеститори и чужди правителства държат по-малко от 20% от дълга на САЩ. Правят точно това, което ние 90-те. Дори да сеповтори кризата в Русия от 90-те, това тогава не спря войната в Чечня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''...Е, не плаща и какво?...'' Aми това, че санкциите дават резултат и русия се връща в 1998г., във времената, когато един американски долар е струвал към 8000 рубли, а това значи икономическо и финансово изтощаване на руския агресор до степен да бъде икономически принуден да си махне армията от Украйна и така да се сложи край на войната. Само това не бях си помислила, че ще преживея- в 21 век руска агресивна война в Украйна, която се отразява и на България. За всичко това е виновен руският нацист в кремъл- понеже умира, дЪртият нацист иска за завлече цяла Европа със себе си в гр0ба, но... няма да го огрее- българите ще живеем, напук и на нацистка русия, и на нацистите- руснаци, и на всеки български враг, който ни мисли злото. Който българите мрази, под нас да лази. Ще дойде време, когато руснаците ще идват да ни се молят и тогава е редно да бъдат отрязани- така, както те ни спряха природния газ. България обаче не се моли никому и няма вечни приятели, защото има вечни интереси, които са противоположни и нямат нищо общо с руските държавни интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Dr.Bah
преди 2 години
Е, не плаща и какво? Ще конфискуват руски активи? Колективтия фалит мисля, че конфискува всичко до което се добра. Те да си плащат за газта, защото май не им върви на тях пък в рубли плащането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Tакава банка НЯМА В СВЕТА. НО- има нещо друго- длъжникът има правото и ЗАДЪЛЖЕНИЕТО да си изплати транша по начините и във валутата, изрично указана в договора, както и да предвиди, че като започва агресивна завоевателна война в Европа/ Украйна/, то ще му бъдат наложени санкции/ репресалии за воденето на тази война. Отдавна се говореше в международното пространство, че след незаконната руска окупация и незаконната руска анексия на Крим, при следващ подобен ход, ЕС ще изключи русия от СУИФТ- е, защо русия не си плати предварително транша ПРЕДИ войната, а- длъжникът по принцип ИМА такава възможност....А сега никой не съжалява русия, кредиторите СПЕЧЕЛИХА ДВА ПЪТИ, вместо да загубят и никоя банка НЕ ГУБИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 2 години
Дайте ми банка, след кредит да не иска да и връщам парите. Моля! Къде? Отивам веднага. После обещавам никога повече да не вземам никак ви кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Хехехе- кефя се, че новосъздаденото руско нацистко квазиоблигационно ''право'' беше посечено в зародиш;D СмешнициИИ- от 160 милиона население, нямате НИТО ЕДИН световно признат капацитет в областта на облигационното право, каквито ДВАМА професори от нашия СУ сме имали в далечните 30тте години на 20 век, единият от които е поставил правните основи не само на българското, но и на съвременното европейско облигационно право;D Вижте се колко струва интелектуалният ви капацитет и от онова време, и сега- от вас има само и единствено нарушаване на подписаните от вас договори, вие не ги считате за закон, вие масово ги нарушавате и затова никой цивилизован контрагент не иска да търгува с вас или да подписва каквито и да е нови търговски или други договори. А ако ви подхванат китайците, ще ви разкостят;D Това не ви е малка България, че да се гаврите с нас, като едностранно и безпричинно ни спряхте газа при абсолютно изпълнение на договора от страна на България...Малко ви е- още може- до 1 месец да обявите дефолт и да се сринете по-зле от Венецуела или някоя бананова република...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
''...Тъй като страната наруши условията на една облигация, някои инвеститори могат да спечелят два пъти...'' Амии- който плаща грешно, плаща два пъти;0 Нали русия искаше да изплаща ВСИЧКО в рубли, м- що не го направи;0 Отделно от това- падежа е крайната дата, след която неплащането на всяко вземане може да стане изискуемо;0 ''...Първоначалният опит на Русия да прехвърли рубли за облигацията беше класифициран от CDDC като "потенциално неизпълнение"....'' Нагли, та нагли руски нацисти- нахендриха ли ви го, а;0 А сега пак се пробвайте едностранно, без наличие на писмено споразумение между двете страни, да променяте клаузите на договорите, които сте подписали, като искате ни в клин, ни в ръкав, да изплатите траншовете си в уски рубли, вместо в американски долари;0 Какво станА.,а - успяхте ли да катурнете долара, нещАстници;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още