IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Украйна очаква голяма атака срещу центъра на отбранителните си сили в Донбас

ЕС постигна компромис за петролното ембарго, Зеленски критикува Русия за хаоса със зърното, Франция разследва военни престъпления

07:53 | 31.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украински военни край град Зайцеве в Донецк. <em>Снимка: EPA/STR</em></p>

Украински военни край град Зайцеве в Донецк. Снимка: EPA/STR

На 97-ия ден от войната ситуацията в Източна Украйна продължава да е изключително сложна. „Максималната бойна сила на руската армия" вече е събрана в Донбас, заяви президентът Володимир Зеленски във видеопослание тази нощ. Същата вечер ЕС постигна компромис по отношение на петролното ембарго. Предстоят и допълнителни санкции срещу Русия и предоставяне на финансова помощ за Украйна. Според украински източници в понеделник руските войски вече са навлезли в град Севжеродонеск в източната част на страната. От месеци градът е обект на руски атаки. Той се смята за последната точка, която все още се контролира от украинските военни в Луганска област. В понеделник сутринта, по данни на генералния щаб, руските войски все още са водели боеве в покрайнините на града и в предградията.

Русия започна агресивната си война срещу съседната страна на 24 февруари. В момента Украйна очаква голяма атака срещу центъра на отбранителните си сили в Донбас. Словянск-Краматорск е най-голямата агломерация, която все още е под контрола на Киев. Тук е разположено и Върховното командване на въоръжените сили в източната част на страната.

ЕС постига компромис по отношение на петролното ембарго

Държавите от ЕС постигнаха компромис в спора за планираното петролно ембарго срещу Русия. Забраната за внос ще засегне повече от две трети от доставките на руски петрол за ЕС, както съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел по време на срещата на върха в Брюксел снощи. Освен това руската „Сбербанк“ ще бъде изключена от мрежата за финансови комуникации Swift, а три руски телевизионни канала ще бъдат забранени. ЕС също така обеща на Украйна допълнителна финансова помощ в размер на до 9 млрд. евро. Парите ще бъдат използвани за покриване на текущи разходи, като например изплащане на пенсии и функциониране на болници.

Зеленски: Путин спекулира с хаоса заради гладната криза

Според Зеленски 22 млн. тона зърно, което вече е складирано в Украйна за износ, не могат да напуснат страната заради руската блокада на пристанищата. Той предупреди, че това заплашва с глад страни в Африка, Азия и Европа, което от своя страна може да предизвика миграционно движение. Зеленски вижда в това намерение на руския президент Владимир Путин да дестабилизира Запада. Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. Западните политици също обвиняват Русия, че спекулира с гладната криза и я използва като лост, за да накара Запада да отслаби санкциите. Москва отхвърля тези обвинения.

Украйна и Русия се обвиняват за загиналите цивилни

В Източна Украйна и двете воюващи страни изразиха съжаление за нови цивилни жертви. В Донецка област трима души са загинали при руски обстрел, съобщи губернаторът Павло Кириленко в Telegram. В Харковска област един човек е починал от руски снаряди, съобщава онлайн изданието „Украинска правда". Според агенция ТАСС руската страна говори за двама цивилни, убити от украински атаки в Донецка област, и за две жени, убити в Луганска област. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Двете самопровъзгласили се народни републики Донецк и Луганск в Източна Украйна са признати от Москва за независими държави. Анексирането им е една от военните цели на Русия.

Франция разследва военни престъпления

След смъртта на френски военен репортер в Украйна прокуратурата за борба с тероризма разследва евентуални военни престъпления. Разследването е започнало, наред с другото, за умишлено посегателство срещу живота на лице, защитено от международното право, съобщава френската информационна агенция AFP. Телевизионният журналист Фредерик Леклерк-Имхоф беше убит в понеделник близо до Северодонецк в Източна Украйна, докато придружаваше хуманитарна евакуация. 32-годишният репортер е бил улучен от фрагмент от бомба. Това е втората му мисия в Украйна след началото на войната.

Какво предстои през деня

Във вторник (15:00 ч. българско време) в Хага международни следователи ще коментират състоянието на разследването на евентуални военни престъпления в Украйна. Малко след началото на руската инвазия в съседната страна през февруари Украйна, Полша и Литва вече бяха създали съвместен екип от следователи, а малко повече от месец по-късно към тях се присъедини и Международният наказателен съд. Междувременно в Брюксел продължава и специалната среща на върха на ЕС. Сред темите са ситуацията в Украйна, усилията за укрепване на отбраната, както и енергийната и продоволствената сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още