IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естонският президент: Време е да бъдем по-смели в помощта си за Украйна

През 2021 г. Европа е платила 180 млрд. евро за руски петрол и петролни продукти, пише Алар Карис

16:20 | 26.04.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Трябва да помогнем по-ефективно, по-видимо и по-смело на Украйна, призовава естонският президент Алар Карис в публикация в европейското издание Politico. В нея той разказва за впечатленията си след визитата си в Украйна, както и от Бородянка - близко до Киев градче, разрушено от руските военни. 

"Европа се провали. Провалихме се, защото не можахме да спрем руския президент Владимир Путин да започне тази война. Всеки град и село, което Русия превзема в Украйна, е част от нашия провал. Болката на всеки украинец, убитите и депортираните от страната също добавят към нашия провал, както и милионите украинци, които избягаха от войната във всяка европейска държава", пише Карис.

Според него Русия в момента се опитва да унищожи съществуващата украинска държава, а Европа не бива да го допуска.

"Дойде време да се отърсим от страховете и да взимаме смели решения", категоричен е естонският президент.

Алар Карис посети Украйна като част от визита на лидерите на останалите Прибалтийски страни и полския президент Анджей Дуда. Те разговаряха с украинския си колега Володимир Зеленски, който отбеляза подкрепата, която оказват тези държави на Украйна, включително и с доставки на оръжие.

киев киев

Източник: President.gov.ua

Естонският президент пише днес, че трябва да бъде направено всичко възможно за въоръжаването на Украйна, за да може да устои на атаките на Русия, а същевременно санкциите срещу Москва да натежат толкова, че тя да се откаже от военните действия.

"Икономическите санкции трябва да бъдат тежки и ефективни, без изключения, и да бъдат прилагани незабавно", смята още Карис и признава, че те няма да бъдат лесни за Европа. "Но само погледнете кадрите от украинските градове и села след изтеглянето на руската армия", допълва още той.

Карис призовава за ембарго за руския петрол, защото средствата, които Европа плаща за енергийните източници, се използват за финансиране на войната. През 2021 година Москва е спечелила над 180 млрд. евро от продажбата на петрол и петролни продукти. Той предлага още и плащанията за природен газ да бъдат "разделени" - част от тях да бъдат превеждани директно на Русия, а останалите - по специална сметка, която да бъде използвана за възстановяването на Украйна след края на военните действия.

"Газът не може да бъде върнат под земята и няма основания да се боим, че няма да получим газ, ако приемем подобно решение", смята още Алар Карис.

В своя коментар естонският президент обръща внимание и на потенциалната хранителна криза заради невъзможността Украйна да изнесе реколтата от пшеница през пристанищата в Черно море и Азовско море. Не е възможно нужните количества да бъдат транспортирани с жп транспорт, посочва той и призовава за увеличаване на западното военно присъствие в части от Черно море, за да бъде гарантирано безпрепятственото движение на търговски кораби и хуманитарни мисии.

"Войната в Европа засяга всички, никой не може да я игнорира", коментира Алар Карис за Politico. Той е категоричен, че само ефективни санкции и подкрепа за Украйна могат да накарат Русия да заговори сериозно за прекратяване на огъня. "Само тогава мирът най-накрая ще бъде възможен", посочва той и завършва: "Не можем и не бива да губим".

Междувременно агенция "Интерфакс" съобщи, че Полша е доставила танкове на Украйна. Новината потвърждава премиерът на страната Матеуш Моравецки, който обаче не дава подробности за доставката. На въпрос дали Варшава смята да предостави и самолети на Киев, Моравецки коментира, че подобна необходимост няма и подобно искане не е отправено към страната му от страна на украинските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Да даряват най-вече от бранша на хотелиерите и ресторантьорите - те две години в пандемията що луди пари направиха!!!...не по една по 10 заплати да дарят, а пенсионерите пенсиите си да дарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
какво оръжие? никой не праща нищо, война няма... само ти ли не разбра, пал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
cyclop
преди 2 години
Пращайте оръжия да спрем войната https://***.bitchute.com/video/MVlToI1D3Hnt/ колкото повече пушки и бомби, толкова по-малко жертви. Не бе, сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Ами давай, Алар. Събирай доброволци и удри московците от север. :) АМА... май само на думи си силен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
mick
преди 2 години
Да воюваш с врага си, без да използваш свои войници и без да получаваш ответни удари е много удобно и примамливо... поне докато няма ответни санкции/удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
s3
преди 2 години
Нека всеки горд българин да последва призива на премиера ни и да дари по 1 работна заплата за въоръжяването на Украйна. Действия трябват, а не думи. Да покажем, че България подкрепя новия световен ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още