IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският бизнес представи план за избягване на дефолт по международни дългове

Писмото с предложенията е изпратено до Руската централна банка и министър-председателя

12:43 | 19.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Лоби на едрия руски бизнес представи план за осигуряване на плащания по облигации като защита срещу дефолт, тъй като някои от най-големите корпорации в страната изпитват трудности да изпратят средствата до инвеститорите, съобщава Bloomberg.

Компании, сред които производителят на стомана „Северстал“ и руските железници, са пропуснали купони по външния си дълг, след като международни банки са забавили обработването на сумите от страх да не нарушат международни санкции, наложени срещу Русия заради инвазията в Украйна.

За да избегне вълна от кръстосан дефолт и замразяване на чуждестранни активи, Съюзът на индустриалците и предприемачите предлага въвеждането на ролята на агент по плащанията и регистър на международните облигации. Функцията ще бъде възложена на базирания в Москва Национален депозитар за сетълмънт чрез вот на притежателите на облигации, казва организацията в писма, изпратени до гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина и министър-председателя Михаил Мишустин.

Целта ще бъде да се избегне ситуация, при която международни кредитори могат да обявят дефолт по даден дълг, ако плащанията към тях са забавени, и да спечелят замразяване на международните активи на дадена компания. Има риск, че това „далеч ще надвиши размера на дълговото задължение, да не говорим за купона и лихвените плащания по него“, казва съюзът.

Чуждестранни лица може също да получават плащания по облигациите по специални сметки в чужда валута на руски банки заедно с правото да продават облигации на финансовото министерство или агента си, предлага съюзът в писмото си, което е видяно от Bloomberg, а първо е съобщено за него от вестник „Комерсант“.

Не е ясно дали предложенията ще бъдат приети. Представители за медиите на правителството и Руската централна банка заявиха, че писмата са получени и ще бъдат проучени.

„Всички компании искат да плащат на местните инвеститори, въпросът е какво да правят с чуждестранните“, казва Дмитрий Дорофеев, портфейлен мениджър в Alfa-Capital Management Company в Москва, която управлява активи за около 4 млрд. долара. „Много износители са изправени пред риск от кръстосани дефолти и замразяване на активи“.

По отношение на промяната на условията по дълга чрез гласуване на облигационерите „всеки случай ще бъде уникален“, тъй като всяка облигация има различен праг, казва той.

„По много заеми делът на руските притежатели е над 50%“, казва Дорофеев. „Има много компании, които ще могат да направят промените и да направят всичко законно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Crux
преди 2 години
Единственият начин да се спасят от фалит е да си плащат навреме задълженията. В долари и евро. Което явно няма как да се случи, тъй че всичко е ясно. Фалит, одържавяване, отписват всичкото си имущество зад граница и така. Пак ще ядат пушки, като по времето на Рейгън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Санкциите създавали само ''затруднения и пречки'' на русия, а- това какво е- ето ви как точно работят санциите на ЕС и САЩ;0 'Дарикнюз- Заради санкциите: Руски самолет навъртя 15 хил.км. за да прибере дипломати от Гърция 19 април 2022 14:37 Руски самолет, изпратен да прибере експулсирани от Гърция руски дипломати, е трябвало да заобиколи 15 хиляди километра заради санкциите, наложени на Москва, съобщава гръцката телевизия Скай, позовавайки се на BBC. Самолетът е трябвало да прибере дипломати от Гърция и Испания. Заради забрана за навлизане в европейското въздушно пространство летателният апарат е трябвало да прелети разстояние, равно на това на най-дългия пътнически полет в света между Сингапур и Ню Йорк....;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Писах ли преди 1-2 седмици в този форум, че русия е заплашена от крос дефолт/ кръстосан дефолт/- писах. Накацаха ли коментара ми руските платени *** с грозни думи относно личността ми- да. А сега пак да го напиша- хиляда посредника да въведете като правни фигури в цялото финансово правоотношение, фактите си остават факти- няма как задълженията към международните кредитори да бъдат платени в рубли, както заповяда неонацистът в кремъл, рублата да не е вписана в договора като платежна валута, и това да се счете за законна трансакция, погасяваща задължението преди посочения падеж и матуритет. Също така остава открит въпросът как ще се случи самата трансакция, след като русия е изключена от СУИФТ...И всичко това се случва на русия и на руснаците само по една причина- извършваната от тях руска завоевателна война в Украйна, по време на която руската армия извършва геноцид на цивилни граждани с украинско самосъзнание, както и военни престъпления. ЗАТОВА РУСИЯ Е НАКАЗАНА- а не защото някой не харесва очите, косата или излъчването на руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още