IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев се готви за преговори с международните институции за още средства

През първото тримесечие Украйна преизпълни бюджетните цели, но заради липсата на средства може да започне да съкращава разходи от май

11:52 | 18.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В следващите дни правителството на Украйна ще се подготви за преговори с Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и правителството на САЩ, за да привлече допълнителни средства, разказва премиерът на страната Денис Шмигал в своя профил в Telegram. В интервю за ABC News през уикенда той коментира, че едва половината от украинската икономика работи и страната се нуждае от финансова подкрепа повече от всякога.

Очакванията са, че бюджетния дефицит на Украйна в следващите месеци ще бъде около 5 млрд. долара на месец, обясни още украинският премиер и призовава и за нови санкции срещу Русия от страна на западните партньори. "Имаме нужда от повече амуниции, за да защитим своята страна и европейските граници", обясни още Шмигал.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в своя акаунт в Twitter, че е разговарял с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева относно финансовата стабилност на страната и възстановяването след края на военните действия. "Имаме ясни планове, както и визия за перспективите", написа той.

В отговор Кристалина Георгиева отбеляза също в туит, че продължаващата икономическа подкрепа от страна на украинските партньори е от ключово значение за възстановяването на страната.

 

Преди дни Шмигал коментира, че в момента основните приходи в бюджета на Украйна са емитираните военни облигации, както и средствата от западните партньори и международните финансови институции и благотворителни и хуманитарни акции. За да стимулира бизнесът да заработи, украинският президент подписа мащабна данъчна реформа, която предвижда премахването на всички данъци за бизнеса, с изключение на 2% данък върху приходите.

По данни на Шмигал заради тази промяна дейността си са възстановили повече от 150 хил. компании. Целта е да заработи не само индустрията, но и малкия и средния бизнес. Заради предсрочното внасяне на данъчни приходи и доброто представяне през първите два месеца на годината Украйна успя да преизпълни заложените бюджетни цели.

Но през второто тримесечие се очаква съществен спад. Заради недостига на средства от началото на май някои социални разходи може да бъдат съкратени, съобщава украинската информационна агенция УНИАН. Това е обсъдено на правителствено заседание преди седмица, но подробности кои от разходите могат да пострадат при този сценарий не се посочва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Нищо няма да им дадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Елементарно, другарю ватенков!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Комсомолке на възраст, значи това била целта на Украйна, да накара пPocия да я нападне, да избива хората и, да изнасилва, краде земя, разрушава и мародерства, за да можела Украйна да иска заеми?? Ето това е логика! ...понякога се чудя къде намират подобни ***, но явно сами се предлагате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Украинците си дойдоха на думата. Но не се улавят каква кукла на конци са в ръцете на ВСЯКАКВИ международни организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още