IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния приземява изтребителите си МиГ-21 и ускорява покупките на F-16

Решението е взето, след като в началото на март при инцидент с изтребител МиГ-21 загинаха пилотът и седем военни, изпратени да го търсят

17:56 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Румъния, която е член на НАТО, съобщи, че приземява оставащата си флотилия от изтребители МиГ-21 Lancer от петък заради „значително високия им процент на инциденти“ и ще ускори планираното закупуване на изтребители F-16 втора ръка от Норвегия, съобщи румънското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ходът няма връзка с нашествието на Русия в Украйна, която споделя 650-километрова граница с Румъния.

Румъния ще продължи да оперира малката си флотилия от изтребители F-16, придобита от Португалия, съобщи министерството. Съюзнически държави също имат разположени самолети в страната за засилени мисии по охрана на въздушното пространство в рамките на усилията на НАТО да укрепи източния си фланг, особено след нашествието на Русия в Украйна.

Румъния купи първите си изтребители F-16 от Португалия през 2016 г., докато полага усилия да извади от употреба МиГ-овете от комунистичаската ера. Министерството съобщи, че ще ускори процеса по закупуване на допълнителни 32 изтребителя F-16 от Норвегия, което ще ѝ даде два допълнителни въздушни ескадрона.

„Наличните ресурси за самолетите от трите ескадрона гарантират… оперирането им за минимум десет години и ще оформят въздушен капацитет за преход към пето поколение изтребители F-35“, съобщи министерството.

Последният инцидент с МиГ-21 стана в началото на март, когато самолет, изпълняващ мисия по въздушна охрана, се разби, при което загина пилотът. Седем военни, изпратени да го търсят с хеликоптер, също загинаха при отделен инцидент.

Румъния, която е член на НАТО от 2004 г., планира да увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт догодина спрямо 2% в момента, съобщи през март президентът на страната Клаус Йоханис.

В момента в страната се намират над 3000 военни от НАТО и тя ще има постоянна бойна група от съюзнически сили, разположена на територията ѝ.

Над 714 хил. украински бежанци са пресекли румънската граница, откакто Русия започна т. нар. „специална военна операция“ в Украйна на 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още