IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Русия държи 1000 цивилни в руски затвори

Съдбата на повече от 500 украински гражданки тревожела най-много украинския вицепремиер Ирина Верешчук

08:35 | 12.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Над 700 украински военнослужещи и над 1000 цивилни лица са задържани в руски затвори и центрове за задържане, разположени в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (и други украински територии, контролирани от руската армия), заяви украинският вицепремиер Ирина Верешчук.

Тези данни бяха цитирани от Верешчук в интервю за Ройтерс в понеделник. Според нея много мирни украинци са задържани заедно с криминални престъпници. А Москва била склонна да разменя само военнопленници.

Верешчук казва, че най-много се тревожи за съдбата на повече от 500 украински гражданки. В руските затвори, според Ирина, те редовно са унижавани.

„Искат да ни сплашат", казва Верешчук. „Искат от нас да плачем и да се държим като жертви. Но ние не сме жертви. Нашите жени и момичета ни молят да продължим да се борим за победа“.

В разгара на войната Ройтерс не може бързо да потвърди информацията за броя на украинските граждани в руските затвори и условията на задържането им. Руската страна многократно е отричала да е насочвала атаките си срещу цивилни граждани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
лъжите от Сирия тука са на квадрат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Да бе, те руснаците дори пленени войници пускат да си ходят по живо по здраво, ще пленяват в нелегални затвори случайни цивилни, ей-така. Тая верешчук да се замисли за собствената си съдба. Да не забравяме, че тя забрани на цивилните да се евакуират от Мариуполь. Виновна е за смъртта на хиляди хора. Само да и напомня, че Русия заплаши да върне смъртното наказание, след като хиените я прогониха от Съветът на Европа. Ако това правителство бъде изловено, ясно е, че ще отиде на съд. Ясно е, че пaлякът и кулеба ще се люлят. И тази ли иска да се люля?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още