IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка може да стане единен платежен агент по външни дългове

Схемата ще бъде приложена само ако бъдат отблокирани резервите на институцията

12:25 | 06.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Руските власти обмислят схема за промяна на начина на плащанията към чуждестранни кредитори, включително и за корпоративни емитенти, пише руското издание "Ведомости", позовавайки се на свои източници. Според тях Централната банка в страната ще поеме ролята на единен платежен агент за дълговете към "враждебни" държави.

Това обаче може да стане само ако бъдат отблокирани валутните резерви на банката, допълва изданието.

Ако тази промяна бъде одобрена, Централната банка на Русия ще бъде своеобразно задължително междинно звено между компаниите и фактическите платежни агенти - американски или европейски банки, допълва ТАСС. Така реално институцията ще дава нареждания за плащания по дълговете, а не компаниите, и само от своите блокирани резерви.

Източникът на "Ведомости" посочва, че създаването на тази схема е политическо решение. Според анализите на изданието този начин на плащания може да не е особено подходящ на фона на засилващите се санкции срещу Русия и конкретни компании.

На този етап Министерството на финансите отказва коментар на информацията, а от Централната банка и руското правителство въобще не реагират на запитванията на медията.

ТАСС припомня, че руският финансов министър Антон Силуанов коментира преди време в интервю за "Россия - 1", че страната има механизъм за разплащания по външните си задължения при всякакви обстоятелства. Русия има средства да покрие дълговете си, включително и по тези към външни кредитори.

Но фактът, че еврооблигациите се обслужват в чужда валута, а сметките на Министерството на финансите и златните и валутните резерви на Централната банка са блокирани, пораждат известни съмнения дали Москва ще успее да се справи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още