IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия укрепва военния си потенциал на западните граници

САЩ изпращат на Украйна военна и медицинска помощ за 300 млн. долара, над 3 хил. души са евакуирани от обсадения пристанищен град Мариупол

08:40 | 02.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Униан</em></p>

Снимка: Униан

Русия укрепва военния си потенциал на западните граници, за да гарантира своята безопасност, заяви Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Песков каза това в ефира на "Беларус-1", една от държавните телевизии в Беларус - западна съседка на Русия и неин съюзник, предава БТА.

Путин е инструктирал руския министър на отбраната Сергей Шойгу да разработи план за съответното увеличаване и укрепване на военния потенциал на страната на западните й граници и сега се работи по въпроса, обясни неговият прессекретар. Песков подчерта, че целта е да бъде "поддържан необходимият паритет във всичко, така че на никой да не му мине през ума. . . да ни нападне".

Миналия месец руският президент поръча на министъра на отбраната да подготви доклад за укрепване на западните граници на страната във връзка с действията на НАТО. Преди това Путин нееднократно е обръщал внимание на разширяването на НАТО плътно до границите на Русия, отбелязва ТАСС.

Междувременно стана ясно, че министерството на отбраната на САЩ ще изпрати допълнителна военна и медицинска помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, предава Bloomberg. В помощта е включен и пикиращия дрон Switchblade.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще помогне на съюзниците да преместят съветски танкове в Украйна, за да подкрепят нейната отбрана, пише New York Times. Прехвърлянето на техниката ще започне скоро, коментира източник на изданието.

Танковете ще дадат възможност на Украйна да нанася артилерийски удари на далечни разстояния по руски цели в Донбас.

Белият дом и Министерството на отбраната не са отговорили на искането на коментар.

САЩ разшириха и санкционния си списък със 120 предприятия от Русия и Беларус от отбранителната, аерокосмическата и морската индустрия. Това ограничава бизнеса им с американски фирми, съобщава Bloomberg.

Украйна междувременно обяви, че е евакуирала над 3 хил. души от обсадения от руската армия пристанищен град Мариупол. Във видеообръщение, публикувано през нощта, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че вчера хуманитарните коридори са проработили в три украински области - Донецка, Луганска и Запорожка. "Успяхме да спасим 6266 души, 3071 от които - от Мариупол", уточни той, цитиран от БТА.

По-рано АФП предаде, че евакуираните жители от Мариупол са се присъединили към   хуманитарен конвой в окупирания от Русия град Бердянск, откъдето са били транспортирани до Запорожие.

Международният комитет на Червения кръст  днес ще направи нов опит да отведе цивилни от Мариупол. Според различни оценки около 100 хил. местни жители остават блокирани при ужасяващи условия, без достъп до храна, вода, отопление и комуникации.

Според Зеленски Русия се подготвя за нови удари в   Донбас и по североизточния град Харков. Руските войски в Северна Украйна се изтеглят бавно, но видимо, като оставят след себе си „пълна катастрофа“, добави той.

След като руските войски се оттеглиха от района на ядрената електроцентрала Чернобил, наблюдателите на Международната агенция за атомна енергия ще се върнат на място „много скоро“, коментира генералният директор Рафаел Мариано Гроси на брифинг за пресата във Виена. Аржентинският дипломат се завърна в петък от едноседмично пътуване до Украйна и Русия, където постигна отделни сделки за повишаване на безопасността и сигурността на ядрените обекти в условията на военния конфликт.

Украинските власти съобщиха и за руски обстрел по стратегическото черноморско пристанище Одеса, както и в град Полтава източно от р. Днепър. Най-малко три руски балистични ракети са поразили жилищен район на Одеса, има и жертви, коментира управителят на Одеска област  Максим Марченко, цитиран от Асошиейтед прес.

Ракетите били изстреляни късно снощи от Кримския полуостров, който Русия отне от Украйна, добавя Марченко.

Две или три мощни експлозии са били чути тази нощ в южния град Днепър. На обстрел е бил подложен и Кривой Рог в Днепропетровска област.  

Германия също обяви, че прехвърля ракети за противовъздушна отбрана в Литва, за да укрепи източния фланг на НАТО, предава ДПА, като се позовава на Бундесвера. В съобщението на германските въоръжени сили се допълва, че зенитните ракети пристигат в балтийската страна от четвъртък.

Бойната група на НАТО в Литва е под командването на Бундесвера. Тя бе подсилена на няколко пъти в отговор на руската инвазия в Украйна, припомня ДПА.

Леката система за противовъздушна отбрана "Оцелот" е предназначена за защита на сухопътни сили срещу ниско летящи изтребители и бойни хеликоптери, уточнява БТА.

По информации на германския в. "Зюддойче цайтунг" Германия се подготвя да експулсира „голям брой“ служители на посолството на Русия в Берлин – вероятно около 20 души, защото са заподозрени в шпионаж.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 2 години
А какво става с нашите моряци в Мариупол?! Май никой нехае за тях. Най-вече продажното антибългарска правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още