IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Киев: Русия иска да въвлече и Беларус във войната

Украйна предупреди за план за нахлуване на Беларус в петък вечер

22:43 | 11.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Украйна съобщи, че Беларус може да планира да нахлуе в територията ѝ в петък и обвини Русия, че опитва да въвлече съюзника си във войната, като извършва въздушни нападения срещу Беларус от украинското въздушно пространство, предава Ройтерс.

Беларус служеше като плацдарм за руските войски, ракети и самолети преди и след като Русия започна нашествието в Украйна на 24 февруари, но не е изпращала собствени сили в активни въоръжени действия.

Украинската армия обвини руски военни самолети, че са обстрелвали беларуски гранични села от украинското въздушно пространство в петък, за да осигурят извинение за офанзива.

„Това е ПРОВОКАЦИЯ! Целта е да бъдат въвлечени въоръжените сили на република Беларус във войната с Украйна!“, съобщи Командването на военно-въздушните сили на Украйна в онлайн комюнике.

Предполагаемите нападения са станали, докато беларуският лидер Александър Лукашенко се срещаше с руския президент Владимир Путин, съобщи украинският Държавен център за стратегически комуникации.

Резултатът от тази среща може да е нападение от Беларус през северната граница с Украйна, допълни центърът в комюнике.

„По първоначални данни беларуски войски може да бъдат въвлечени в нашествието на 11 март в 21 ч.“, се казва още в съобщението.

Миналата седмица Лукашенко, който е близък съюзник на Кремъл, заяви, че беларуските въоръжени сили не участват и няма да участват в т. нар. от Русия „специална военна операция" в Украйна.

Според високопоставени украински представители Русия прави всичко възможно да въвлече Беларус в конфликта, след като се проваля в първоначалния според западните страни план за светкавично нападение срещу столицата.

„Разбираме също, че беларуското правителство прави всичко възможно да избегне присъединяване към тази война“, заяви украинският заместник-министър на вътрешните работи Евгений Йенин по националната телевизия в петък.

Високопоставеният представител на украинските служби за сигурност Олексий Данилов заяви, че до момента Украйна появява сдържаност към Беларус, въпреки че Русия я използва като плацдарм за атаките си срещу страната. Той обаче предупреди, че ако „и един войник пресече границата ни, ние ще отговорим“.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски възприе по-помирителен тон в реч пред правителството на съседна Полша, която също има граница с Беларус.

„Наистина искам тези думи да бъдат чути от нашите общи съседи – беларусите. Мир между близки, мир между съседи, мир между братя, трябва да постигнем това и с тях. И определено ще го направим“, заяви украинският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Много съм любопитен как нашите русофилчета ще коментират и това Беларус да нападне също Украйна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още