IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Москва няма да работи за трети ден

Руската централна банка забрани плащането на купон на чуждестранните притежатели на облигации в рубли

08:06 | 02.03.22 г. 1
<p>
	Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Andrey Rudakov/Bloomberg

Московската фондова борса няма да работи и днес, сряда, 2 март, съобщава централната банка на Русия.

Това е трети пореден ден, в който борсата няма да осъществява търговия, предава Ройтерс.

Централната банка на страната допълва, че ще позволи ограничен набор от операции за първи път тази седмица.

Руската централна банка забрани и плащането на купон на чуждестранните притежатели на облигации в рубли, предава Bloomberg. Институцията посочва, че това е временна стъпка за укрепване на пазарите след международните санкции.

Централната банка на Русия издаде указание на депозитарите и регистрите като част от редица мерки, обявени тази седмица, които включват замразяване на местни продажби на ценни книжа от чужденци. Така чуждестранните инвеститори, които държат руски облигации за почти 3 трлн. рубли (29 млрд. долара) няма да могат да събират приходи от активите си, но и не могат да ги продадат.

Следващото изплащане на купон по облигациите се дължи утре, 3 март, според данни, според данните, събрани от Bloomberg.

Централната банка на Русия не уточнява колко дълго ще продължи забраната.

В понеделник информационната служба Интерфакс съобщи, че временното спиране ще бъде в сила за половин година, освен ако регулаторът не го отмени преди това.

„Емитентите имат право да вземат решения относно изплащането на дивиденти и извършването на други плащания по ценни книжа и да ги прехвърлят в счетоводната система“, уточняват от руската централна банка в отговор на въпроси по имейл. „Самите плащания обаче няма да се извършват от депозитари и регистратори към чуждестранни клиенти“, посочва се в коментара на банката.

Най-големите системи за сетълмент в света Euroclear и Clearsteam вече не обработват руски активи.

Фактът, че чуждестранните инвеститори нямаше нужда да преминават през местни брокерски посредници, за да търгуват с облигации в руски рубли, помогна за намаляване на разходите по заемите в страната и повиши дела на чуждестранните инвеститори до малко над 19% към 1 февруари.

Въпреки че руският национален сетълмент депозитар не е блокирал сметките на Euroclear и Clearstream, той ограничава възможността за извършване на плащания по ценни книжа от руски емитенти към чуждестранни физически и юридически лица в съответствие с искането на централната банка, съобщава Московската фондова борса.

Още преди инвазията в Украйна Русия спря местните търгове на облигации заради нарастването на геополитическото напрежение.

„Това вероятно ще бъде техническо неизпълнение, ще видим колко дълго ще продължи“, казва Ник Айзингер, съръководител на фонда за инвестиции в активи с фиксиран доходна развиващите се пазари на Vanguard Asset Management в Лондон. „Също така виждаме голяма вероятност от техническо неизпълнение на еврооблигациите на суверенно ниво“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Дано не се случи като при последното по-продължително спиране.Че то се проточи почти 75 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още