IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ затваря посолството си в Минск и изтегля служители от Москва

Предприехме тези стъпки поради проблеми със сигурността и безопасността, коментира държавният секретар Антъни Блинкън

17:54 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Минск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Минск. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Държавният департамент на САЩ обяви в понеделник, че преустановява операциите в посолството си в Минск, столицата на Беларус, и дава зелена светлина за доброволното напускане на представителите на екипа, които не осъществяват спешни дейности, и техните семейства от посолството в Москва.

„Предприехме тези стъпки поради проблеми със сигурността и безопасността, произтичащи от непредизвиканото и неоправдано нападение на руските военни сили в Украйна“, казва в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от CNBC.

Действията на администрацията на Байдън ерозират дипломатическите отношения с Кремъл, който беше осъден от голяма част от международната общност и ударен със сериозни санкции заради военната агресия в Украйна.

Режимът на Александър Лукашенко в Беларус, който граничи с Украйна и е тясно свързан с руския президент Владимир Путин, също беше санкциониран.

Тази сутрин започнаха разговори между руска и украинска делегации на границата между Украйна и Беларус. Двете страни се договориха да се срещнат без предварителни условия, според Министерството на отбраната на Украйна.

В изявлението на Блинкън се казва още, че „Държавният департамент непрекъснато коригира позицията си в посолствата и консулствата по целия свят в съответствие със своята мисия, местната среда за сигурност и здравната ситуация“.

„В крайна сметка нямаме по-висок приоритет от безопасността и сигурността на американските граждани и това включва нашият правителствен персонал и техните семейства по целия свят“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още