IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската инвазия върху украинския износ заплашва земеделските пазари

Блокада може да застраши износа на страната, който формира съответно 12% и 13% от целия световен износ на пшеница и царевица

21:45 | 18.02.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възможността за нападение надвисва тежко над украинската икономика, а мащабните руски военноморски учения вече заплашват да задушат земеделския износ от държава, която е водещ световен доставчик на царевица и пшеница, пише Wall Street Journal.

Руските военноморски учения в Черно и Азовско море разтърсват корабособствениците и износителите, тъй като руснаците позволяват на търговските кораби да ползват само ивица от по-плитките крайбрежни води от пристанищата в Одеса и други места. 

Макар че търговските кораби продължават да посещават украинските пристанища, руските учения са демонстрация на силата на Москва да задушава икономиката на по-малкия си съсед.

Украйна разчита сериозно на износа на земеделски и минни продукти, основно зърно, желязо и желязна руда. Около 90% от украинския износ на зърно се транспортират по море.

Блокада може да застраши този износ, който формира съответно 12% и 13% от целия световен износ на пшеница и царевица, сочат данни на американското министерство на земеделието. Селското стопанство формира 45% от износа на Украйна и 10% от брутния ѝ вътрешен продукт през 2020 г., с което представлява третия по големина сектор на икономиката, показват данни на Световната банка. 

„Ако износът на зърно и желязна руда бъде спрян, това ще има унищожителен ефект върху икономиката“, казва Андрей Ставницер, съсобственик и главен изпълнителен директор на TransInvestService, която оперира най-голямото украинско пристанище за сухи стоки – в Одеса.

Засега само един кораб, собственост на израелската компания ZIM, е пропуснал престой на пристанище в Украйна. Говорител на компанията се позовава на риска от руските учения.

Американската зърнена компания Cargill – мажоритарен собственик на терминала за зърно в пристанище Пивдени, Одеса, е изпратила кораб през Черно море тази седмица, посочва изпълнителен директор на пристанището. Говорител на Cargill казва, че компанията следи отблизо ситуацията и има план за извънредни ситуации в случай на прекъсване на трафика.

Западни и украински официални лица казват, че руските военноморски учения са част от разполагането по суша и вода на руските сили, които почти обградиха Украйна. Те твърдят, че военноморските учения подчертават способността на Москва да обезкуражи международния превоз на товари и да засили натиска върху Киев.

Около 150 хил. руски войници са разположени по границите с Украйна, твърдят представители на Запада, според които разполагането на войските е прелюдия към нападение.

Русия казва, че военноморските учения са в съответствие с международното право и не пречат на търговския трафик.

Държавата редовно извършва маневри в Черно море, но никога досега в такъв голям мащаб.

Русия превзе по-голямата част от скромния флот на Украйна с анексирането на Крим през 2014 г., оставяйки Киев с едва няколко възможности да се противопоставя на Москва по море. Удрянето на крайбрежието на Украйна от море би довело до по-малко жертви за Русия от мащабна сухопътна офанзива, макар че блокирането на черноморските пристанища на Украйна може да постигне подобни цели.

Пристанищата около западните градове Одеса и Николаев могат да обработват приблизително 50 млн. метр. тона зърно годишно и са жизненоважни за земеделската индустрия на Украйна, казва Андрей Сизов, управляващ директор на SovEcon, руска изследователска компания.

Напрежението в Украйна държи цените на зърното високи, които удариха няколкогодишен връх миналата година. Докато Москва трупа войски по границата с Украйна, международните корабособственици с все по-голяма неохота приемат работа в Черно море, казват търговците на зърно.

Във вторник лондонският консорциум за морско застраховане Lloyd’s Market Association добави руските и украинските води в Черно и Азовско море към списъка с райони с висок риск от война, пиратство, тероризъм и свързани опасности. Застрахователите взимат сигналите от Lloyd’s, когато изчисляват застрахователните премии.

„Корабособствениците или наемателите на чартърни кораби ще помислят два пъти, преди да се насочат към пристанищата в двете страни“, казва Джордж Гришин, президент на Oakeshott Insurance Group, базиран в Лондон морски застрахователен брокер.

Ограниченията в превоза накараха базираната в Дубай търговска компания Aria Commodities да изпрати запаси от царевица и пшеница от пристанище Николаев по-рано от планираното, за да избегне риска да бъде блокирана там, казва Саймън Арнолд, съосновател на компанията.

След началото на маневрите украинското министерство на инфраструктура препоръча нов маршрут, по който дълбоководни кораби могат да навигират между брега и ограничителната линия, маркирана от Русия.

Украйна се радва на рекордна реколта миналата година, като меката зима и обилните дъждове доведоха до 107 млн. тона зърно и маслодайни семена. Значителните прекъсвания в черноморския трафик би довел до натрупване на зърно и метали в украинските пристанища, докато разходите за складиране и превоз растат.

„Това ще има съществено влияние върху всички украински индустрии“, коментира Наталия Шпиготска, земеделски анализатор в инвестиционната банка в Киев Dragon Capital. “Украинските производители ще трябва да търсят начин да сменят маршрутите си за износ“.

Всяко продължително прекъсване ще засегне редица компании и страни, включително Китай, която превърна Украйна в център на усилията си да увеличи продоволствената сигурност.

Пекин е бил топ вносителят на украинско зърно миналата година, привличайки 21% от износа му. Украйна изнесе рекордните 8,2 млн. тона царевица за Китай през 2021 г., което представлява почти 30% от общия внос на царевица в страната.

От върха на кран, товарещ контейнери в пристанището на TransInvestService, северно от центъра на Одеса, руските военни кораби са неразличими на хоризонта на Черно море.

Няколко товарни кораби товарят царевица, зърно и желязна руда в насипно състояние. „За нас прекъсвания няма“, казва Никита Грубов, главният финансов директор на пристанището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Тъ Панарино, кога ще спреш да си служиш с обидни думи и епитети към несъгласните с твоите едностранчиви твърдения? Бял свят, кайш? Забрави да кажеш, че е християнски. Щото джендърмерия и християнство са несъвместими понятия. А "белият ти свят" вече официално забранява думите "баща", "майка" и т.н. понятия основни в християнството. И вече почти официално разрешава педофилията. Чака ги съдбата на Содом и Гомор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Кой е тоя "бял свят"? Ти нещо говорител ли си му? На страната на украйна са само престъпните хунти, заграбили властта в някогашния демократически свят. Такива като чучyлото, трюдо (дето си крие като шумкар), урсулата, столтенберг и прочее. Властта на всички тия е абсолютно нелегитимна. Нито американският народ, нито европейските народи искат да воюват с Русия, нито да плащат непоносимата цена на ескалацията на напрежението, по вина на собствените си престъпни политици. Канадският народ вдигна революция, американският е обхванат от огромно недоволство - високи цени, празни магазини !!! Чучулото пълни памперса през пет минути и в паниката си през ден повтаря, че Русия "утре" ще нападне. Рошавия *** и той се зъби, мислейки че английският народ ще забрави за безумните му издънки. Най-много скачат срещу Русия тези двамата - защото собствените им народи едва ги изтърпяват вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
САЩ и британия доставиха на укрите много оръжия и боеприпаси. Сега нека укрите дъвчат патрони. А, забравих - санкции могат да се налагат само на Русия... на марионетните американски прокси-правителства е забранено да се налагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мypзиляжът подскача веднага пред фактите, защото лозунгчетата им спират да имат значение. Целия бял свят е на страната на Украйна, кремълски слугинаж, целия. А като гледам и Китай има интерес от Украйна. А относно кремълския Мордор, това е поредното доказателство, че където кремълските *** отидат, започва мизерията. Гнусни твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Вики Тошкова, не ми се мисли, какво още може да сътвори болният ...по-скоро, липсата на мозък."Руската инвазия върху украинския износ заплашва земеделските пазариБлокада може да застраши износа на страната, който формира съответно 12% и 13% от целия световен износ на пшеница и царевица" Какво е "инвазия", какво е "блокада", и как "руската", не виждам да свързвате едно с друго. Момиче, вие не познавате смисъла на думите, а се пънете да "разсъждавате". Срамота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
4un4o.
преди 2 години
Браво *** Виктория браво . Страхотна журналистическа позиция си заела . С горните палци допираш долните . Инж. Петров от коментар 1 те пита нещо , щеш ли да му отговориш или и устата ти е пълна и не можеш ......точно в момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ми не, те в детската градина не са чували такива неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
аууу...а нещо за американски санкции да сте чували ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още