IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще посрещнат Нова година хората на Балканите?

Най-малко ограничения заради пандемията ще има в Сърбия и Турция

08:37 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Турция не се предвиждат допълнителни забрани или ограничения за новогодишните празници заради COVID-19. Това важи и за Истанбул, традиционния център на празненствата за Нова година, съобщи ръководителят на окръжната здравна дирекция проф. Кемал Мемишоглу.

Това означава, че при новогодишните събирания ще важат досегашните правила и мерки за предпазване от коронавирусна инфекция.

Експерти обаче са обезпокоени във връзка с появата на новия омикрон вариант и в Турция, който досега е установен в шест окръга на страната. Те алармират, че местата на закрито и с голямо струпване на хора са идеална среда за разпространение на вируса.

Турция разчита да привлече за празника и много посетители от чужбина, възползвайки се от забраните на празненствата в други страни, сред които и регионалния й съперник в туризма Гърция.

Република Кипър затегна здравните мерки преди Нова година, като от днес за вход в нощни и музикални клубове и дискотеки, както и за присъствие на банкети, сватби и кръщенета се изисква, освен сертификат за ваксинация, и бърз тест, направен до 24 часа по-рано. От последното изискване са освободени ваксинираните с бустерна трета доза от ваксините. В сила е ограничение до 300 на максималния брой на присъстващите в ресторанти, нощни и музикални клубове и дискотеки.

Всички клиенти трябва да са седнали, а танците са забранени. Използването на защитна маска е задължително навсякъде.

В северната част на Кипър, управлявана от властите на самообявилата се Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Турция, неваксинираните и тези, които са само с една поставена доза, нямат право да посещават обществени пространства на закрито. Изключение правят само супермаркетите, държавните служби и банките, но при изискване за негативен PCR-тест, направен през последните 72 часа.

В СКТР е забранено и събирането на над 10 души при гостуване в домовете. В новогодишните празненства ще могат да участват единствено ваксинирани с две дози при спазване на изискването за социална дистанция от два квадратни метра на открито и три квадратни метра на закрито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още