IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Андрей Бабиш няма да прави опит за сформиране на правителство

Досегашният чешки премиер, чиято партия изгуби изборите миналия уикенд, обеща гладко предаване на властта

22:52 | 15.10.21 г.
<p>
	Андрей Бабиш.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Андрей Бабиш. Снимка: Bloomberg LP

Чешкият премиер Андрей Бабиш обеща в петък гладко предаване на властта на блок от опозиционни партии, който спечели изборите миналия уикенд, като се отказа от варианта да сформира правителство, предава Ройтерс.

Две опозиционни коалиции – дясноцентристката „Заедно“ и либералната начело с Пиратската партия, спечелиха 108 места в 200-местната долна камара на парламента и заявиха, че искат да сформират правителство заедно.

Бабиш, който е ръководител на центристката партия „Действие на недоволните граждани“ (ANO), призна победата на опозицията, но все пак заяви, че е вероятно да получи първи мандат за сформиране на нов кабинет като ръководител на най-голямата единична партия в парламента.

В петък обаче той се отказа от този вариант. „Ще преминем в опозиция“ без първи опит за сформиране на кабинет, каза Бабиш. „Няма до блокираме нищо. Имам интерес страната ни да просперира, както при нашето правителство“, написа той в Twitter.

Президентът Милош Земан, който е съюзник на Бабиш, заяви преди изборите, че ще номинира ръководителя на най-голямата партия за първи опит за сформиране на ново правителство.

Но 77-годишният Земан не е направил друг коментар по въпроса след изборите, тъй като беше приет в интензивно отделение на болница в Прага в неделя заради заболяване, което не се разкрива.

Заради липсата на потенциални коалиционни партньори ръководен от Бабиш кабинет почти сигурно няма да спечели необходимия вот на доверие в долната камара, въпреки че опитът можеше да удължи престоя му във властта с месеци.

Оттеглянето на Бабиш след четиригодишно управление ще разреши конфликти на интереси, в които той беше обвиняван като основател на империята „Агроферт“ с интереси в земеделието, храните, химикалите и медиите. Той постави компанията в тръстови фондове преди да стане премиер и отрича да е вършил нередности.

Европейската комисия спря изплащането на субсидии за развитие за „Агроферт“ и някои други плащания и поиска подобряване на контрола за конфликт на интереси.

Новото правителство може да не е толкова склонно на близки отношения с Унгария на Виктор Орбан, който беше съюзник на Бабиш.

Бъдещото коалиционно правителство начело с десноцентристкия професор по политология Петр Фиала обеща да намали предлагания бюджетен дефицит за догодина, но петте партии не разкриват конкретни планове как ще постигнат това.

Новото правителство може да встъпи в длъжност едва след заседание на парламента, което трябва да започне на 8 ноември.

Несигурността около здравословното състояние на Земан може да доведе до забавяне. Ако президентът е възпрепятстван, двете камари на парламента може да го освободят от задълженията му и задачата за назначаване на нов премиер ще отиде при председателя на новата долна камара, който ще бъде избран от новото мнозинство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още