IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган пое контрола и над разузнавателните служби

Досега разузнавателната агенция на Турция бе под надзора на министър-председателя

16:53 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пое контрола над разузнавателната агенция на страната чрез президентски указ от петък – още една стъпка към консолидирането на властта му над държавата, съобщава Politico.

Националната разузнавателна организация (известна на турски като MIT) вече ще се отчита пред президента. Преди това тя се надзираваше от министър-председателя.

„Промените дават на президента Реджеп Тайип Ердоган контрол над местното и международното събиране на разузнавателна информация“, съобщи държавната информационна агенция на Турция Anadolu.

Малко след провалилия се опит за преврат през миналата година, в който загинаха над 240 души, Ердоган обяви, че ще се опита да получи контрола над военните и разузнавателните служби в страната.

Вместо да представи подобно предложение за гласуване от парламента обаче, както предположи миналата година, промяната бе наложена чрез негов указ.

Подобни укази, разрешени съгласно продължаващото извънредно положение в Турция, позволяват на Ердоган и съвета на министрите му до голяма степен да заобикалят парламента при издаването на нови правила и регулации.

Правителството се възползва доста от това през последната година, уволнявайки десетки хиляди държавни служители, докато Турция се опитва да изчисти държавните институции от заподозрените в поддръжници на преврата.

Съгласно новите правила за пръв път MIT ще може да събира разузнавателна информация за въоръжените сили и служителите на военното министерство – нещо, което преди се правеше от военните.

Като част от новите правила, Ердоган ще може и да налага вето върху исканията на прокуратурата за разследване на ръководителя на MIT или за показания от негова страна като свидетел в съда.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдаролу обвини правителството, че се опитва да покрие колко е знаело за опита за преврат преди провеждането му, като не позволи на сегашния ръководител на MIT да свидетелства пред комисия, създадена да разследва провалилия се опит.

Новината за разузнавателната служба е една от многото промени, наложени чрез укази в петък. Правителството нарежда още отстраняването на 928 души, сред които има министерски служители и военни лица, и затварянето на три кюрдски медии.

След като правителството с малко победи на референдума през април, Турция постепенно ще премине от парламентарна система към президентска република до 2019 г., значително разширявайки властта на Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още