IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските петролни гиганти поемат в различни посоки

Макар че Роснефт е лидер в петролната индустрия в Русия, Лукойл изглежда е много по-добър избор за инвеститорите, които търсят кеш

13:30 | 10.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След години тежки инвестиции с цел поддържане на производството си Лукойл сега завършва проекти, най-големия от които е полето Филановски в Каспийско море. Това означава, че разходите може да са с 10% по-ниски тази година в сравнение с 2014 г. и се очаква и повишаване на паричния поток, казва Bank of America Merrill Lynch в коментар от 6 март.

И двете компании ще спечелят, добивайки повече от новите освободени от данъци залежи – включително Филановски, което ще им позволи да вземат по-голям дял от печалбите в резултат на по-високите цени на петрола. Освободеното от данъци производство на Лукойл ще се увеличи над два пъти до 10,2 млн. тона тази година, а на Роснефт – над три пъти до 10,6 млн. тона, според Bank of America.

Междувременно Лукойл отговори на споразумението за намаляване на добива между Русия и Организацията на страните износителки на петрол от декември (което първоначално повиши международните цени с около 20%), понижавайки производството на полетата, които носят най-малка печалба и които са под най-високо данъчно облагане.

Пресслужбата на Лукойл отказва коментар по въпроса.

Намаляването на придобиванията и продажбата на активи и фокусът върху производството означава, че Лукойл сега може да очаква по-високи дивиденти и свободен паричен поток, както и по-ниски капиталови разходи, казват анализатори на Goldman Sachs в коментар от 22 февруари.

Европейските конкуренти на дружеството могат да предложат подобна доходност по свободните потоци, но те идват за сметка на големи съкращения на инвестициите в бъдеще, което не важи за руските компании, казва Bank of America.

Акциите на Лукойл и Роснефт поевтиняват тази година, заедно с тези на други компании, след като вероятността администрацията на американския президент Доналд Тръмп да премахне санкциите намаля. Цената на акциите на държавния петролен гигант се срина по-бързо, губейки 20% спрямо 14% спад на по-малкия ѝ конкурент.

Поевтиняването предлага „особено добра възможност за купуване“, казват анализаторите на Bank of America. Доходността при Лукойл сега вероятно е една от най-привлекателните в руския петролен и газов сектор, казва и анализаторът Александър Корнилов от Aton.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още