IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън ще посети Русия в „следващите седмици"

Не става дума за връщане към нормалните взаимоотношения и министърът ще продължи да поддържа твърди позиции по някои теми

14:42 | 04.03.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър на външните работи Борис Джонсън ще посети Москва в следващите седмици, за да обсъди различията между двете страни за Сирия и Украйна, съобщи днес Форин офис. Това ще е първото подобно посещение от пет години, обобщава от своя страна Ройтерс.

По принцип Великобритания подкрепи санкциите срещу Русия, наложени след анексирането на Крим през 2014 г. Двете страни имат разногласия и по други въпроси, сред които руската подкрепа за сирийския президент Башар Асад в гражданската война в страната му.

Въпреки това Джонсън е приел покана на руския си колега Сергей Лавров, а британското правителство отбеляза, че "Обединеното кралство ще се ангажира с Русия в неща, свързани единствено с националния му интерес".

„Обсъжданията ще се съсредоточат върху двустранните отношения и текущи международни въпроси, включително Сирия и Украйна, по които продължаваме да имаме значителни разногласия", казва говорителка на Форин офис, цитирана от Ройтерс. 

„Не става дума за връщане към нормалните взаимоотношения и министърът ще продължи да поддържа твърди позиции по темите, по които имаме разминаване", добавя говорителката. Освен за Украйна и Сирия Великобритания обвинява Русия и в хакерство, като британският министър на отбраната заяви, че тя е превърнала информацията в оръжие.

Самият Джонсън поддържа силна линия спрямо Москва, а през октомври проучи възможността за въвеждането на нови санкции заради случващото се в Сирия. Тогава обаче той не успя да си подсигури подкрепата на отиващата си администрация на Барак Обама или на европейските съюзници за по-строг подход.

Впоследствие той предположи, че позицията на Великобритания относно Сирия можа да бъде променена, като например на президента Башар Асад да бъде разрешено да участва в бъдещи избори.

Последният външен министър на Великобритания, посетил Москва, е Уилям Хейг през 2012 г., припомни Форин офис и добавя, че точната дата на визитата на Джонсън ще бъде обявена допълнително.

Дейвид Камерън посети Русия по време на еднодневно пътуване през ноември 2011 г., когато се опита да подобри отношенията между двете страни пет години след убийството на дисидента Александър Литвиненко в Лондон.

През миналата година 11 деца от Eton College организираха собствена среща с Путин в Москва. Едно от момчетата по-късно заяви, че „президентът им е показал човешко лице", припомня Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 26 rate down comment 18
ing5rov
преди 7 години
Солташака на кухаото , чопли си носа и си свиркай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 43
copper
преди 7 години
пак ли те натириха от форума, куххха кррратуно трети профил прави, пхахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 15
ing5rov
преди 7 години
Покрай всичката "ала бала" , не споменахте че това изпращане на пудела в Москва , цели да ориентира Тръмп в предстоящата му среща с Путин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още